Viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele (USR), a susţinut miercuri că terasele de pe malul Dâmboviţei au fost ridicate abuziv şi că acestea nu ar trebui să existe, deoarece au doar un aviz de amplasament care ar trebui să fie valabil câteva zile.
El a invocat informaţii din spaţiul public conform cărora procurorii DNA au efectuat miercuri percheziţii la sediul Primăriei Sectorului 3, la Direcţia de Urbanism şi la sediul a 17 societăţi care îşi desfăşoară activitatea ‘ilegal’ pe lângă malul Dâmboviţei. Viceprimarul a menţionat că nu a primit confirmări oficiale din partea primăriei legate de motivul prezenţei anchetatorilor DNA la sediul primăriei.
‘Dacă vorbim strict despre terasele de pe malul Dâmboviţei, acolo pot să vă spun că acele terase nu au voie să existe deloc. Ele au un aviz de amplasament, care de obicei se dă atunci când ai un eveniment care durează trei – patru zile, similare cu cele de 8 martie când antreprenorii vând mărţişoare. Deci, sub nicio formă nişte terase cu utilităţi publice, cu etaj, unde se pot întâmpla diferite accidente. Nu, ei au autorizaţie doar pentru timp limitat. Dar ele nici nu ar putea primi autorizaţie, pentru că pe malul Dâmboviţei nu se pot amplasa astfel de clădiri’, a precizat el, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului Primăriei Sectorului 3.
Lucian Judele, care este şi preşedinte al USR Sector 3, a menţionat că deţine documente conform cărora terase de pe bulevardul Decebal şi din capătul rondului de la Alba Iulia nu ar avea autorizaţie. El a mai spus că astfel de construcţii ilegale ar urma să fie deschise şi în faţa Tribunalului Bucureşti.
‘În faţa Tribunalului Bucureşti sunt amplasate viitoarele terase. Sunt construcţii ilegale. Avem documente care certifică acest lucru, pe care le-am făcut publice de la Primăria Sectorului 3: că nu există o autorizaţie pentru a plasa acele construcţii în faţa Tribunalului Bucureşti. Da, acesta este mesajul pe care primarul Robert Negoiţă vrea să îl transmită cetăţenilor: ‘fac ce vreau în sectorul meu. În faţa Tribunalului amplasez o construcţie total ilegal”, a susţinut Judele.
Viceprimarul a arătat că Poliţia Locală a dat ‘doar câteva amenzi’ în cazul teraselor ilegale, dar că acestea ar trebui aplicate în mod repetat, iar în cazul în care societăţile nu readuc terenul la stadiul iniţial, autoritatea locală ar trebui să facă plângeri penale.
Pe de altă parte, acesta susţine că situaţia teraselor reprezintă ‘doar o mică parte din ceea ce se întâmplă’ în Sectorul 3.
‘Nu mai departe de cele 17 terase de pe malul Dâmboviţei, pe malul stâng, acum două veri, am avut un accident unde doi muncitori şi-au pierdut viaţa. Acolo urma să se construiască fix astfel de terase ilegale. (…) Nu există primar în Europa care să fi construit atât de multe apartamente în localitatea pe care o păstoreşte. În stânga mea, în capătul bulevardului Pallady, acum doi ani am descoperit un şantier ilegal unde se construia cu utilajele primăriei, cu angajaţii primăriei, pe un teren care aparţinea familiei Negoiţă. Se executa o lucrare despre care ştim atât din Primărie, cât şi de la cei de la Inspecţia de Stat în Construcţii că nu există niciun fel de autorizaţii. Deci ce facem cu resursele Primăriei Sectorului 3? Lucrăm în interesul propriu’, a susţinut acesta.
Conform viceprimarului, societăţile care aparţin Consiliului Local Sector 3 sunt ‘toate, fără excepţie, pe minus’, fiind aproape de faliment sau în pragul insolvenţei. ‘Societăţi care căpuşează bugetul Consiliului Local’, a spus el.