Acasă55Cutremur în Turcia/ Premierul Nicolae Ciucă - mesaj de solidaritate: România, pregătită...

Cutremur în Turcia/ Premierul Nicolae Ciucă – mesaj de solidaritate: România, pregătită să ofere sprijin

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de solidaritate şi compasiune cu poporul turc şi a subliniat că România este pregătită ofere sprijin, după cutremurul devastator care a lovit Turcia.

‘Gândurile noastre sunt la poporul turc, la familiile victimelor şi la toţi cei răniţi sau afectaţi de devastatorul seism care a lovit Gaziantep. România este gata să ofere sprijin!’, a scris Nicolae Ciucă pe pagina de Twitter a Guvernului.

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters.

Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.

În Turcia, cel puţin 76 de persoane au murit, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD).

Alte 440 de persoane au fost rănite, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare. Au fost înregistrate cel puţin 42 de replici, a precizat AFAD.

În cadrul operaţiunilor au fost mobilizate echipe de intervenţie din toată ţara, a scris pe Twitter preşedintele Recep Tayyip Erdogan. ‘Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube’, a adăugat şeful statului.

Ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, a declarat că mai multe provincii sunt afectate, numeroase clădiri s-au prăbuşit şi a fost solicitat ajutor internaţional.

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat, luni, un reprezentant oficial la televiziunea de stat. ‘Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi’, a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks