Poartă de intrare în Uniunea Europeană, Bulgaria a înregistrat anul trecut o recrudescenţă a imigraţiei ilegale pe teritoriul său – un subiect care îi preocupă pe Cei 27 şi care se va afla în centrul unui summit joi şi vineri la Bruxelles, notează France Presse, potrivit Agerpres.
În faţa acestui aflux fără precedent de migranţi de la criza din 2015, Sofia ‘strânge şurubul’ la frontiera cu Turcia şi acuzaţiile de rele tratamente abundă.
Pentru a limita cererile de azil şi a-şi câştiga în sfârşit biletul pentru spaţiul Schengen de liberă circulaţie, autorităţile bulgare şi-au intensificat în ultimele luni controalele.
Uneori, recurg la metode brutale, potrivit unor mărturii culese de AFP, relatări ale unor ONG-uri sau rapoarte ale Frontex, Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor.
Într-o zi mohorâtă de iarnă, poliţişti şi soldaţi patrulează de-a lungul unui gard de sârmă ghimpată de 234 km, care acoperă aproape în totalitate frontiera turco-bulgară.
Nu departe de acest loc, a fost arestat în primăvara lui 2021 Ali Husseini, unul din puţinii refugiaţi afgani care a acceptat să-şi relateze experienţa, cu faţa descoperită.
Husseini trăieşte acum la Sofia, unde a fost relocalizat în aprilie 2021 – în cadrul unui mecanism european de solidaritate – în urma incendiului din tabăra de refugiaţi Moria din Grecia.
Un an mai târziu, el a mers la frontieră spre a-şi căuta fratele.
‘Trei poliţişti bulgari cu cagule ne-au îmbarcat în vehiculul lor. În pădure, ne-au luat hainele, încălţămintea, banii, după care ne-au respins în Turcia’, povesteşte el pentru AFP.
Tânărul de 20 de ani a încercat în aceeaşi zi să se întoarcă în Bulgaria, ‘în picioarele goale’. Aceeaşi soartă: surzi la statutul său care îi dădea dreptul să rămână în ţară, poliţiştii l-au returnat după ce l-au ‘bătut crunt’.
‘În Grecia, se strigă la tine, dar nu eşti maltratat’, spune el cu amărăciune. În ce-l priveşte pe fratele său, acesta a fost urcat într-un avion în Turcia, cu destinaţia Kabul.
Un adolescent sirian de 16 ani, vorbind sub condiţia anonimatului, povesteşte că a fost prins ‘într-un câmp înconjurat cu o barieră înaltă’, asemănător cu ‘o închisoare’, după care a fost bătut şi respins de partea cealaltă a frontierei.
O anchetă publicată în decembrie de mai multe media europene, în parteneriat cu organizaţia Lighthouse Reports, menţionează cazul unui alt tânăr sirian, care a primit un glonţ în piept. Pusă sub semnul întrebării, poliţia de frontieră neagă orice responsabilitate.
‘Brutalităţile au crescut în mod categoric’, comentează Diana Dimova, preşedinta ONG-ului Mission Wings, care se declară ‘surprinsă’ de ‘respingerile masive’.
Poliţia afirmă ea însăşi că în 2022 a împiedicat 164.000 de tentative de trecere, faţă de 55.000 în anul precedent.
Potrivit dreptului internaţional, poliţiştii ar trebui, dimpotrivă, să înregistreze orice solicitant de azil care trece frontiera, explică Stoian Madin, avocatul lui Ali Husseini.
La rândul său, Frontex a raportat 25 de ‘incidente grave’ în ultimii doi ani, printre care cel al unui minor neînsoţit dispărut fără urmă, după ce fusese predat autorităţilor.
‘Respingerile se produc cu regularitate în zona operaţională şi personalul Frontex este în mod deliberat ţinut deoparte’, scrie un agent într-un raport consultat de AFP.
El menţionează folosirea de ‘cuvinte degradante şi rasiste’, unii poliţişti de frontieră, de exemplu, calificându-i pe migranţi ca ‘talibani’.
În concluziile sale, agenţia se întreabă dacă ‘există o politică tacită de ne-denunţare’ a violenţelor, negate în bloc de Sofia, care vorbeşte despre condiţii dificile.
‘Presiunea a crescut brusc anul trecut’, insistă preşedintele bulgar Rumen Radev, reamintind că au existat poliţişti care şi-au pierdut viaţa, trei dintre ei loviţi de vehicule care transportau migranţi.
Bulgaria, ţară săracă din Balcani, a cerut Uniunii Europene două miliarde de euro pentru a-şi moderniza şi întări gardul actual, lovindu-se deocamdată de un refuz.
Refuzată în Schengen în decembrie – tocmai din cauza unui veto al Austriei şi Ţărilor de Jos din cauza imigraţiei clandestine – după deja zece ani de aşteptare, Bulgaria şi-a fixat o misiune: să protejeze cu orice preţ frontierele externe ale UE, conchide AFP.
sursa – AGERPRES
Articolul AFP: Acuzaţii de violenţe la frontiera bulgară împotriva migranţilor apare prima dată în Ecopolitic.