Problema lipsei unui centru de recuperare a tinerilor cu adicţii în judeţul Braşov şi a proiectului de la Dejani, unde există o clădire pentru amenajarea unei astfel de unităţi medico-sociale, însă este abandonată de aproape un deceniu, a fost repusă, joi, pe tapet, în cadrul dezbaterilor din Consiliul Judeţean Braşov privind adoptarea bugetului judeţului pe anul 2023.
Cu acest prilej, consilierul USR Marius Stoianovici a propus un amendament privind alocarea sumei de 160.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate necesar înfiinţării unei clinici de reabilitare a tinerilor consumatori de droguri şi în general, de adicţii. Acesta a indicat şi sursa de finanţare – capitolul Transporturi.
‘Cred este o problemă foarte gravă, Agenţia Naţională Antidrog susţine că 20% dintre tineri au consumat cel puţin o dată cannabis, iar în acest moment nu avem în judeţul Braşov şi, de fapt, în toată regiunea un astfel de centru. Aceşti tineri ajung la Spitalul de Copii unde sunt stabilizaţi şi apoi trimişi acasă, iar numărul părinţilor care se chinuie cu această problemă este foarte mare. (…)SF se poate face acolo unde ai teren, iar teren are CJ în vecinătatea unităţii medico-sociale din Sânpetru’, a precizat consilierul USR la finalul şedinţei.
Amendamentul a fost însă respins, neîntrunind suficiente voturi, majoritatea liberală din CJ Braşov abţinându-se la vot.
‘I-am mai reproşat domnului preşedinte (preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea – n.r.) încă un subiect. Există la Dejani un centru de reabilitare care, de 7 ani, este închis. A costat peste 1 milion de euro, a fost construit de Agenţia Naţională Antidrog, care nu a prevăzut şi cheltuielile de funcţionare necesare pentru acesta (…) şi i-am sugerat să facă demersuri la Bucureşti să fie preluată, prin Hotărâre de Guvern, această clădire de către CJ Braşov şi să putem să rezolvăm problema’, a mai precizat consilierul USR.
În replică, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a explicat că în această problemă s-a consultat deja cu specialiştii în domeniu şi că, pe viitor, la Spitalul de psihiatrie va fi înfiinţată o secţie care să răspundă acestei nevoi.
‘Este prevăzut un astfel de centru. În urma discuţiilor avute cu cei de la Spitalul de Psihiatrie, o astfel de secţie va fi inclusă în cadrul acestei unităţi medicale, se are în vedere în cadrul SF, în perioada următoare urmează să se întocmească documentaţia’, a declarat preşedintele CJ Braşov.