Acasă55Hotărârea CNSU din 10 februarie 2023 (text integral)

Hotărârea CNSU din 10 februarie 2023 (text integral)

România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferite Turciei, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Prezentăm integral textul hotărârii CNSU:

HOTĂRÂRE nr. 6 din 10.02.2023

privind acordarea de asistenţă internaţională, constând în asigurarea transportului unor produse aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul României, în Republica Turcia

Având în vedere cutremurul major produs în data de 06.02.2023 pe teritoriul Republicii Turcia – Regiunea Gaziantep, care a afectat şi Republica Arabă Siriană, în contextul eforturilor de combatere a efectelor negative a acestui seism,

luând act de solicitarea adresată României prin mecanismul European de Protecţie Civilă (ECHO-ERCC) de a pune la dispoziţie Republicii Turce, din rezerva rescEU a unor produse constând în articole de adăpost,

având în vedere responsabilităţile ce revin României, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) care are în vedere crearea unei capacităţi de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfăşurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă,

luând în considerare propunerea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în sensul acordării asistenţei internaţionale Republicii Turcia, în corelare cu prevederile art. 20, lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 4 alin.(1) lit. g) şi art. 20 lit. f) şi l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

Art. 1 – Se aprobă acordarea asistenţei internaţionale pentru Republica Turcia, constând în asigurarea transportului produselor prevăzute în Anexa la prezenta hotărâre, aflate în rezerva rescEU, de pe teritoriul României.

Art. 2 – (1) Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin unităţile subordonate, asigură sprijin pentru încărcarea şi transportul produselor prevăzute la art. 1, de la locul de depozitare până la staţiile CFR Marfă ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ S.A., de pe raza localităţii/municipiului.

(2) Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ S.A. asigură preluarea şi transportul produselor prevăzute la art. 1 în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia.

Art. 3 – Ministerului Apărării Naţionale asigură transportul personalului specializat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care asigură la destinaţie, instruirea privind punerea în funcţiune/montarea echipamentelor, prevăzute la art. 1, a personalului autorităţilor de protecţie civilă din Republica Turcia.

Art. 4 – Fondurile necesare executării misiunilor de asistenţă umanitară internaţională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ S.A., din bugetul Ministerului Apărării Naţionale sau, după caz, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Art. 5 (1) Ministerul Transporturilor, prin Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ S.A., si Ministerul Apărării Naţionale transmit la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, până la începerea efectivă a misiunii, formularele standard referitoare la descrierea parametrilor tehnici ai acesteia, potrivit competenţei, şi la estimarea costurilor care pot fi eligibile, potrivit cadrului legal care reglementează rambursarea costurilor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii (Decizia de punere în aplicare nr. 2014/792/UE, anexa VIII).

(2) Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin structurile de specialitate, întreprinde demersurile necesare pentru centralizarea informaţiilor reprezentând parametrii tehnici şi descriptivi (formular Part A) ai misiunii şi bugetul estimativ şi promovarea dosarului de rambursare a cheltuielilor proprii de transport, precum şi a celor efectuate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sau, după caz, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ S.A. şi Ministerul Apărării Naţionale, în procent de 100%, din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale şi în legătură proiectul cu titlul Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt).

Art. 6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Art. 7 – Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

PREŞEDINTELE

COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PRIM-MINISTRU

NICOLAE IONEL CIUCĂ

Anexă la HCNSU nr. 6 din 10.02.2023

cu produsele aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul României, care urmează să fie transportate în Republica Turcia

Nr. crt. Produs – UM – Cantitate*

1. Cort de dormit – cu încălzitor electric – bucăţi – 2000

2. Pat – bucăţi – 8.000

3. Saltea – bucăţi – 8.000

4. Pernă – bucăţi – 8.000

5. Cearşaf – bucăţi – 8.000

6. Faţă de pernă – bucăţi – 16.000

7. Prosop – bucăţi – 16.000

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks