Două trenuri cu ajutoare, care constau în materiale de cazarmament din stocurile ‘Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)’ ale RescEU, ca urmare a activării acestui program de către Comisia Europeană, vor pleca din Bucureşti către Turcia.
‘Situaţia din Turcia impune ca o parte din aceste materiale să fie mobilizate (…). De ieri după-amiază s-a încărcat primul tren, astăzi s-a terminat încărcarea. Era planificat să plece mâine dimineaţă, dar, având în vedere că am terminat încărcarea primului tren mai devreme, va pleca (…) în noaptea asta, în speranţa că marţi o să ajungă la depozitul pe care ni l-a indicat Agenţia de salvare din Turcia’, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, aflat sâmbătă seara în Gara Bucureşti Vest, cu ocazia plecării primului tren cu ajutoare.
Oficialul a precizat că în primul tren se află 1.200 de corturi, 8.000 de paturi, saltele, perne, lenjerie şi alte materiale. Diferenţa până la 2.000 de corturi şi restul materialelor vor fi trimise cu al doilea tren.
‘Vreau să subliniez efortul major făcut de colegii noştri de la IGSU, pentru că, dacă nu aveam IGSU să se implice şi în implementarea proiectului, dar şi în operaţiunea de încărcare (…), trenul acesta poate pleca după două-trei zile sau patru zile şi nu acum. (…) Suntem alături de populaţia din Turcia şi încercăm să facem tot posibilul, pentru că aceste materiale sunt extrem de necesare şi trebuie să ajungă foarte rapid’, a mai spus Arafat.
România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES se arată că HCNSU a fost aprobată având în vedere cutremurul major produs în data de 6 februarie 2023 pe teritoriul Republicii Turcia şi luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziţie Turciei, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilităţile ce revin ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt).
Guvernul reaminteşte că Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acţiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacităţi de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfăşurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.