Acasă93Bihor: Demersuri pentru amplasarea la Oradea a unei statui a voievodului Menumorut

Bihor: Demersuri pentru amplasarea la Oradea a unei statui a voievodului Menumorut

Asociaţia Culturală ‘Menumorut’, filiala Bihor, a pornit demersurile pentru realizarea unei statui a voievodului Menumorut, ce va fi ridicată în municipiul Oradea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele asociaţiei, Ioan Chivari.

‘Dorim să sensibilizăm Primăria Oradea de a se ţine de cuvânt şi de a ne oferi un teren pentru construcţia unui monument în Oradea. Vrem să scoatem în evidenţă personalitatea lui Menumorut, duce al Ţării Bihariei, Bihor, Arad, Sătmar, Sălaj, Szolnok şi Săbolciu, omul care a ţinut piept o vreme importantă invaziei ungurilor sub ducele Arpad. Mai avem în pregătire două simpozioane referitoare la personalitatea lui Menumorut, unul ce va avea loc în Cetatea Biharia şi un altul la o cazemată din cele 264 construite pe teritoriul comunei Nojorid şi care poartă numele lui Menumorut’, a declarat Ioan Chivari, pentru AGERPRES.

Acesta a organizat, miercuri, o întâlnire cu membri ai asociaţiei la care au fost prezenţi şi trei istorici – Dumitru Noane, Augustin Ţărău şi Cristina Puşca, ocazie care s-a discutat şi despre proiectul statuii.

Potrivit istoricului Dumitru Noane, importanţa lui Menumorut este legată, în primul rând, de faptul că dovedeşte că aceste teritorii nord-dunărene, în general ale Transilvaniei, au fost locuite, nu au fost teritorii pustii, că au existat formaţiuni statale aparţinând fie de organizarea statală avară, pe urmă bulgară şi posibil – mai ales după căderea ţaratului bulgar – bizantină.

‘Voievodatul lui Menumorut dovedeşte că nu a existat aici acel ‘terra deserta’, acel tărâm pustiu peste care ungurii au venit şi s-au aşezat liniştiţi. Sigur, nu putem vorbi despre români în accepţiunea contemporană a termenului, ci de o populaţie proto-română. Asta are importanţă pentru că arată existenţa unei evoluţii a populaţiei care s-a constituit ulterior, în timpuri moderne, în poporul român. Nici francezii de la vremea lui Carol cel Mare nu pot fi comparaţi cu francezii de azi. În Italia nu mai vorbim, unde şi la ora actuală există diferenţe de dialect între diverse provincii. Deci demonstrează oportunitatea de locuire pe aceste locuri’, a menţionat istoricul Dumitru Noane, pentr AGERPRES.

Ca şi documente scrise despre perioada voievodatului lui Menumorut, cea mai relevantă este Cronica Notarului Anonymus, care menţionează existenţa acestuia şi că, în anul 903, a existat un atac al oastei conduse de Arpad şi fiul său Zoltan, un asediu asupra cetăţii Bihariei.

‘Pentru a evita distrugeri mai mari, pierderi de vieţi omeneşti, Menumorut cere pace. Conform tradiţiei vremii, pacea se întăreşte şi printr-un act de căsătorie între o fiică a lui şi Zoltan. Ca urmare a acestei căsătorii, Bihorul devine domeniu regal, cum s-ar zice oarecum merge zestre cu mireasa. Menumorut este lăsat să trăiască în continuare în Biharia tot restul vieţii, dar din nefericire va mai trăi doar doi ani’, a menţionat Dumitru Noane.

Ideea construirii unei statui a voievodului este un proiect mai vechi al filialei bihorene a asociaţiei culturale care îi poartă numele. Pentru edificarea statuii, având în vedere lipsa documentelor certe privind aspectul voievodului, sculptorul Cornel Durgheu a pregătit în acest scop o serie de schiţe. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks