Zeci de elevi de la mai multe şcoli din judeţul Dolj au făcut miercuri, de Ziua naţională a lecturii, un ‘popas literar’ la Biblioteca Universităţii din Craiova, activitatea fiind organizată în cadrul unui proiect judeţean intitulat ‘Cursa lecturii’.
‘Popasul literar îşi propune să le cultive elevilor sentimentul că descoperă plăcerea de a învăţa citind, că noţiuni precum ‘valoare culturală’ sau ‘valoarea morală’ se pot asimila lejer prin lectură când acestea sunt asociate, de exemplu, cu ‘educaţia’, ‘familia’, ‘arta’, respectiv cu ‘bunătatea’, ‘simplitatea’, ‘prietenia’, ‘respectul’, ‘iubirea’. În cadrul acestei activităţi şcolare, elevii şi dascălii au citit din cărţile lor dragi fragmente care i-au emoţionat din cărţile preferate, din care au descoperit gânduri despre viaţă, din care şi-au dezvoltat o impresie despre natură, despre un personaj, despre ei înşişi, punându-se, pe aripile imaginaţiei, în locul eroilor din carte. În plus, au aflat că pot lega prietenii prin intermediul cărţilor împrumutate şi al ideilor împărtăţite’, au transmis organizatorii.
Proiectul Educaţional Judeţean ‘Cursa Lecturii’ este implementat de Colegiul Naţional ‘Fraţii Buzeşti’, în colaborare cu Şcoala Gimnazială ‘Sfântul Gheorghe’, Şcoala Gimnazială ‘Anton Pann’, din Craiova, cu Şcoala Gimnazială ‘Eliza Opran’, din Işalniţa, şi Liceul Tehnologic ‘Constantin Ianculescu’ din Cârcea.
Directoarea Şcolii Gimnaziale ‘Sfântul Gheorghe’ Craiova, Alina Felicia Dumitru, a afirmat că ‘Popasul literar’ organizat de Ziua naţională a lecturii este o încercare ‘de a păstra realitatea virtuală şi toată evoluţia tehnologiei în aria ei ştiinţifică, valorificându-i toate aspectele sale pozitive, iar sufletului să-i oferim şansa şi bucuria de a se lăsa purtat spre lumile imaginare, pline de trăiri şi emoţii, pe care doar cărţile le pot contura’.
În această săptămână elevii şcolilor din proiect au desfăşurat o serie de activităţi pentru promovarea cititului de cărţi precum realizarea unei cutii de scrisori către cititori sau ‘Lectura în tramvai’.
Ziua naţională a lecturii este marcată, începând din anul 2022, la data de 15 februarie. În expunerea de motive, iniţiatorul legii a subliniat situaţia din România şi motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.
‘În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii’, mai prevede legea.
Iniţiatorii propunerii legislative atrag atenţia, în expunerea de motive, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Ei menţionează că, potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, ‘citesc foarte puţin’: ‘68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale’. AGERPRES / (A, AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)