AcasăPoliticaUrsula von der Leyen: UE mută munţii din loc pentru a furniza...

Ursula von der Leyen: UE mută munţii din loc pentru a furniza muniţie Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că este încrezătoare că interesul comun al UE de a trimite mai multe muniţii în Ucraina va depăşi interesele naţionale individuale atunci când vine vorba de programele europene comune de achiziţii de apărare, scrie dcnews.ro.

Blocul comunitar explorează de urgenţă modalităţi prin care ţările sale membre să se coalizeze pentru a cumpăra muniţii cu scopul de a ajuta Ucraina, în urma avertismentelor de la Kiev că forţele armate ucrainene – care trage până la 10.000 de obuze de artilerie zilnic – au nevoie rapid de mai multe provizii.

„Ca întotdeauna în acest război atroce pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, vedem că putem muta munţii sub presiune şi, prin urmare, şi aici”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters şi alte mass-media la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Nu sunt vremuri normale, sunt vremuri extraordinare. Şi, prin urmare, ar trebui să luăm în considerare măsuri sau proceduri extraordinare”, a adăugat ea.

În trecut, accentul pus pe interesele naţionale a împiedicat adesea o cooperare mai strânsă în domeniul apărării între ţările europene, împiedicând şi încetinind programele comune de achiziţii publice.

În discursul său la conferinţă, dna von der Leyen a sugerat mai devreme ca UE să îşi unească forţele cu industria de apărare a blocului pentru a accelera şi a intensifica producţia de muniţie necesară pe câmpul de luptă din Ucraina şi pentru a reumple stocurile la nivel naţional. Ea a propus blocului comunitar să facă ceea ce a făcut în timpul pandemiei pentru a se pregăti pentru producţia pe scară largă a unui vaccin COVID.

„Ne-am putea gândi, de exemplu, la acorduri avansate de achiziţii care oferă industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producţie pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantitatea pe care o pot livra”, a spus ea.

Ursula von der Leyen a subliniat că UE nu poate aştepta luni sau ani pentru a-şi reînnoi propriile stocuri militare sau pentru a trimite muniţii precum obuze de artilerie de 155 de milimetri în Ucraina.

Miniştrii de externe ai UE urmează să discute ideea achiziţiei comune de obuze de 155 mm – foarte necesare armatei ucrainene – la o întâlnire de luni, la Bruxelles.

„În acest moment vorbim de muniţie standardizată pe care am putea-o finanţa fie la nivel european, fie la nivel de state membre, aceasta este schema din spatele acesteia”, a spus Ursula von der Leyen în interviu.

„Nu cred că Ucraina va fi în măsură în acest moment să finanţeze. Prin urmare, noi ar trebui să finanţăm”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna aceasta că Ucraina foloseşte obuzele de artilerie mai repede decât le-ar putea produce aliaţii în prezent, scrie Reuters.

Articolul Ursula von der Leyen: UE mută munţii din loc pentru a furniza muniţie Ucrainei apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks