Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României.
Activitatea Comisiei de anchetă se desfăşoară cu respectarea prevederilor Hotărârii Camerei Deputaţilor din 3 noiembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial din 2 februarie 2022, partea I.
Comisia este formată din 15 membri, iar biroul comisiei este format din preşedinte, trei vicepreşedinţi şi un secretar.
De asemenea, va exista un secretariat tehnic, în compunerea căruia intră personal de specialitate şi, după caz, un grup de specialitate fără drept de vot care va putea participa la elaborarea raportului Comisiei de anchetă, precum şi la furnizarea de explicaţii cu caracter tehnic în cadrul dezbaterilor.
În vederea audierii, Comisia de anchetă poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Personale citate sunt obligate să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă, prevede între altele regulamentul de funcţionare a comisiei.
Comisia de anchetă poate invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauză care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.
Împiedicarea în orice fel a activităţii Comisiei parlamentare de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit prevederilor legale.
Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei de anchetă vor face parte integrantă din raportul final adoptate de către plenul comisiei, care va fi depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în termen de maximum 90 de zile de la data constituirii şi aprobării componenţei nominale a comisiei.