Controversata lege a mass-media aprobată în decembrie 2022 de către guvernul ucrainean şi restricţiile militare la care sunt supuşi jurnaliştii în Ucraina au complicat activitatea presei în această ţară în ultimul an, afirmă organizaţia neguvernamentală Press Emblem Campaign (PEC), citată de EFE, scrie Agerpres.
Potrivit organizaţiei, care realizează un bilanţ anual al jurnaliştilor ucişi în conflicte şi în situaţii de violenţă, securitatea jurnaliştilor în Ucraina se îmbunătăţise în 2022, dar la ora actuală aceasta este mult mai dificilă.
În orice caz, organizaţia cu sediul la Geneva relevă că 43 de angajaţi ai mass-media au fost ucişi de combatanţi ruşi în primul an de la invazia rusă în Ucraina – opt în timpul exercitării nemijlocite a profesiei, ceilalţi 35 în cursul atacurilor regulate.
Reprezentantul PEC în Ucraina, Andrii Ianitski, atrage atenţia asupra cazului produs după eliberarea oraşului Herson de către trupele ucrainene, care au retras acreditările de presă jurnaliştilor care s-au aflat în oraş înainte de recucerirea sa.
În plus, Ianitski critică noua lege cu privire la mass-media a guvernului preşedintelui Volodimir Zelenski, ce urmează să intre în vigoare în luna aprilie şi care va încerca „să limiteze propaganda rusă şi, în general, orice fel de critică la adresa executivului ucrainean”.
În acest context, PEC avertizează că toate posturile de televiziune din Ucraina funcţionează ca un singur canal sub controlul Ministerului Culturii, amintind că anul trecut guvernul de la Kiev a închis trei instituţii de presă din cauza legăturii lor cu fostul preşedinte Petro Poroşenko.
Reprezentantul acestui ONG a criticat de asemenea lipsa de acces la bazele de date ale guvernului ucrainean, ca şi la purtătorii de cuvânt ai administraţiilor locale şi de stat.
Cât priveşte exercitarea profesiei în regiunile Crimeea, Doneţk şi Lugansk, controlate de facto de Rusia, PEC califică drept „imposibilă” activitatea jurnaliştilor independenţi în aceste zone.
sursa – AGERPRES
Articolul Guvernul din Ucraina, criticat pentru obstrucţionarea activităţii presei apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro