Directorul Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, a declarat, pentru AGERPRES, că societatea înfiinţată în octombrie 2022 prin divizarea simetrică a Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost decuplată astfel de la programul de închidere a capacităţilor energetice care vizează CEO şi că va asigura în continuare energia termică în sistem centralizat în Craiova, nefiind pericol de restructurare pentru cei aproximativ 500 de angajaţi.
‘Noi nu intrăm în programul de închidere, avem în perspectivă construirea unui grup pe gaze, iar grupurile pe cărbune vor funcţiona până în momentul construcţiei acestui nou grup pe gaze. După aceea vor rămâne de rezervă pentru situaţii mai complicate în sistemul energetic. Asigurăm energia termică pentru oraş, nu sunt probleme şi nici nu prevedem că vor fi probleme cu asigurarea acestei energii, iar salariaţii îşi vor păstra locurile de muncă. Electrocentrale Craiova nu este pe pierdere care să impună vreun program de restructurare cu şomaj tehnic sau alte chestiuni de felul acesta’, a subliniat el.
Dan Vasile a adăugat însă că trebuie găsite soluţii pentru ca societatea să fie fiabilă şi să aibă un viitor în actualele tendinţe europene de decarbonare şi închidere a minelor de cărbune.
‘Electrocentrale Craiova nu mai este prevăzută în programul de restructurare al CEO, însă trebuie să facem ca această societate să fie fiabilă şi să aibă un viitor. Pentru instalaţiile funcţionale – pentru cele două grupuri energetice în co-generare şi pentru cele două cazane de abur industrial pe gaz pe care le avem în momentul de faţă, societatea are toate autorizările şi îndeplineşte condiţiile de mediu prevăzute de legislaţia actuală, fiind conformă din punct de vedere al emisiilor de noxe. Prin urmare, nu suntem forţaţi sau nu avem anumite limitări de funcţionare date de neîndeplinirea acestor condiţii de mediu. Însă, ca perspectivă, ţinând cont de tendinţa europeană de decarbonare, de faptul că se va termina cărbunele în câţiva ani, la nivelul societăţii am realizat un studiu de fezabilitate pentru capacităţi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în co-generare de înaltă eficienţă’, a detaliat directorul Dan Vasile.
Potrivit acestuia, societatea a depus un studiu de fezabilitate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru construirea unei termocentrale pe gaz, de 295 MW/h, în vederea dezvoltării capacităţilor de energie electrică şi termică în co-generare de înaltă eficienţă, proiect care se află în evaluare la Ministerul Energiei şi Fondurilor Europene şi care s-ar ridica la circa 280 milioane euro.
‘Este vorba de un proiect pentru o termocentrală pe gaz, pentru care, prin studiul de fezabilitatea, am plecat de la asigurarea necesarului de energie termică pentru municipiul Craiova- circa 200.000 de locuitori, instituţii publice, consumatorii industriali, printre care şi firma Ford – marele nostru consumator industrial. Proiectul este de 295 MW/h şi avem avantajul că există spaţiu disponibil pentru acest proiect, deci nu trebuie să demolăm grupurile care sunt în funcţiune în acest moment. De asemenea, avem şi toate utilităţile în curte: conducta de gaz, apă, staţia de debitare în sistemul energetic de 110 KV este a noastră, practic ar trebui doar construită această termocentrală nouă pe gaze’, a mai spus directorul Electrocentrale SA Craiova.
Odată cu punerea în funcţiune a termocentralei pe gaz, ar scădea amprenta de carbon, pe de o parte, iar pe de altă parte locuitorii din zonă nu vor mai fi afectaţi de cenuşa şi praful de cărbune de pe cazanele de ardere când sunt spulberate de vânt şi depuse în curţile şi casele din apropiere.
‘Aceste pulberi de praf, de cărbune care mai există, vor fi practic eliminate odată cu construirea termocentralei pe gaz. Noi facem lucrări de mentenanţă prin eliminarea neetanşeităţilor, prin programul de exploatare: stivele de cărbune se nivelează şi se tasează, încercând să limităm ridicarea spulberările de vânt. De asemenea, încercăm să umezim anumite zone pentru limitarea spulberărilor de zgură şi cenuşă când sunt curenţi de aer puternici sau vânt foarte puternic. Tot la depozitul de zgură şi cenuşă avem zone care nu sunt în exploatare pe care realizăm placare cu pământ vegetal, iar în timp creşte vegetaţie şi nu se mai ridică această cenuşă, aşa cum se întâmplă de obicei când sunt vânturi, după o perioadă de secetă’, a mai afirmat directorul Electrocentrale Craiova.
Prin Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost hotărâtă divizarea simetrică a societăţii şi înfiinţara unei noi societăţi numită Electrocentrale Craiova SA care a preluat activitatea fostei sucursale Electrocentrale Craiova II, în speţă activitatea termocentralei din Bariera Vâlcii. Divizarea simetrică a însemnat că la Electrocentrale Craiova SA a rămas acelaşi acţionariat ca şi la CEO: aproximativ 77% statul român, prin Ministerul Energiei, aproximativ 21,5% – Fondul Proprietatea, iar restul deţinut de Electrocentrale Grup SA şi Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA.
‘De la 1 octombrie funcţionăm ca şi societate independentă, unitate producătoare de energie electrică şi termică, iar singura noastră legătură cu CEO acum este una strict comercială prin faptul că noi cumpărăm cărbunele necesar funcţionării termocentralei de la Complexul Energetic Oltenia pe baza unor relaţii contractuale’, a mai spus directorul Dan Vasile.
Societatea mai are circa 500 de angajaţi, iar de la externalizare s-au făcut foarte puţine angajări, cele mai multe fiind făcute pe partea de muncitori din zona de producţie, unde există un deficit din cauza pensionărilor, media de vârstă a angajaţilor fiind destul de mare. Societatea produce energie electrică (aproximativ 110MW/h) pe care o vinde pe OPCOM – operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România şi energia termică pentru oraş şi consumatorii non-casnici (120 Gcal/h).
Potrivit directorului Dan Vasile, în această iarnă societatea a avut dificultăţi în aprovizionare cu cărbune, dar au fost depăşite momentele dificile din urmă cu două săptămâni când au fost temperaturi mai scăzute, reuşind să asigure căldură pentru Craiova la parametrii normali pentru perioada de iarnă.
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat în urmă cu o lună că în luna ianuarie Complexul Energetic Oltenia a majorat preţul la cărbune cu 30%, refuzând să furnizeze cărbune către Electrocentrale Craiova pentru perioada de iarnă la preţul vechi, aşa cum şi-a asumat în urmă cu circa 5 luni, în momentul în care cele două entităţi s-au separat. AGERPRES / (A – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)