Prefectul Dumitru Ţiplea, a declarat, joi, că în judeţul Bihor există o singură clădire cu risc seismic de gradul 1 (cel mai mare), anume Hotelul Parc din Oradea, care este în consolidare, iar majoritatea clădirilor spitalelor şi unităţilor de învăţământ expertizate sunt încadrate la gradul seismic 3 sau 4.
Prefectul a prezentat, într-o conferinţă de presă, împreună cu inspectorul şef al ISU Crişana, Sorin Caba, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Simion Borş, şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Horea Abrudan, au prezentat o situaţie actuală privind evaluarea clădirilor din Bihor cu privire la riscuri seismic, ocazie cu care s-a anunţat că vor fi organizate în perioada următoare o serie de activităţi preventive şi educative, de instruire pentru reacţia în caz de cutremur.
Potrivit prefectului, s-a făcut o analiză la nivelul judeţului privind clădirile publice, dar şi pentru construcţiile private.
În ce priveşte spitalele din Bihor, acestea prezintă un risc mediu, în cazul unui seism. Staţionarele 1 şi 2 ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi ale Spitalului din Nucet sunt la gradul seismic 3, în timp ce unităţile spitaliceşti din Ştei, Salonta şi Marghita sunt încadrate în gradul seismic 4.
‘Avem câteva spitale care nu sunt expertizate la această oră: Spitalul din Beiuş, din Aleşd, Spitalul de Recuperare din Felix şi Staţionar 3 şi 4 de la Spitalul Judeţean. Toate urmează să facă expertizele tehnice în acest an, aşa cum ne-a informat DSP’, a mai precizat prefectul Ţiplea.
Potrivit inspectorului şcolar general Horea Abrudan, au fost expertizate 46 din totalul celor 1.110 clădiri pe care le au şcolile şi grădiniţele din judeţ. Referitor la cele 46, ‘nici una nu se află în risc seismic 1 sau 2, toate clădirile unităţilor de învăţământ expertizate în Bihor au fost încadrate în gradul seismic 3 şi 4’. Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a precizat că în judeţ peste 83% din clădiri sunt reabilitate, în curs sau nu necesită reparaţii, doar 194 din cele 1.110 clădiri nu sunt reabilitate, dar acest lucru nu înseamnă că prezintă riscuri de construcţie în cazul unui cutremur.
Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Simion Borş, a subliniat că instituţia pe care o conduce nu face încadrări în clase de risc seismic, acestea se fac în baza unei expertize tehnice întocmită de către experţi tehnici atestaţi de Ministerul Dezvoltării. Legislaţia în vigoare prevede că proprietarii au obligaţia să comande şi să plătească asemenea expertize specialiştilor acreditaţi. El a mai menţionat faptul că ‘se construieşte mult, dar se construieşte bine în judeţul Bihor’.
Întrebat care este situaţia seismică în judeţ, cu zone vulnerabile, şeful ISU Crişana a prezentat o hartă privind riscul seismic în Bihor, care arată că nordul judeţului este cel mai expus, un risc seismic de 0,2, zona de mijloc 0,15, iar cea sudică 0,1.
‘Plecând de la nord la sud, scade riscul seismic, în nord e riscul mai mare, pentru că este cea mai apropiată de o zonă seismică din afara ţării noastre, Ungaria, Slovacia (…) Planeta este vie, natura în sine se transformă în timp. În prezent, fiecare zonă este încadrată în funcţie de istoric. Dacă în ultimii o sută de ani nu au fost evenimente, cu siguranţă o zonă anume poate fi considerată fără risc major. Dacă lucrurile se întâmplă, specialiştii revin şi fac o nouă încadrare’, a mai afirmat generalul Sorin Caba. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)