Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat, la reuniunea de coordonare cu statele membre Like-Minded în domeniul energiei nucleare, suportul României pentru promovarea acestei surse de energie pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale Uniunii Europene şi pentru asigurarea securităţii în aprovizionare.
„În marja Consiliului informal al Energiei am avut o reuniune de coordonare cu statele membre Like-Minded în domeniul energiei nucleare. Cu această ocazie, am confirmat suportul României pentru promovarea acestei surse de energie indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE şi pentru asigurarea securităţii în aprovizionare. (…) Susţin în continuare includerea energiei nucleare în politicile energetice ale UE vizând decarbonizarea şi recunoaşterea contribuţiei importante a acestei surse de energie, inclusiv din perspectiva producerii de hidrogen curat”, a scris ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a prezentat proiectele în domeniul nuclear civil avute în vedere de România (retehnologizarea Unităţii 1, finalizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, implementarea tehnologiei inovative a reactoarelor modulare de mici dimensiuni), în contextul în care energia nucleară reprezintă o opţiune strategică pentru România.
De asemenea, în domeniul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, ministrul a apreciat pozitiv cooperarea cu NuScale pentru proiectul de la Doiceşti, subliniind progresele realizate de România în acest domeniu de ultimă generaţie şi necesitatea unei abordării coordonate şi armonizate la nivelul UE pentru toate tehnologiile.
„În cadrul discuţiilor, am subliniat importanţa menţinerii în atenţie a unei bune coordonări între statele membre like minded pe problematica acţiunii intentate de Austria la Curtea de Justiţie a UE cu privire la Actul Delegat Complementar care include energia nucleară şi gazul natural în domeniul de aplicare al Taxonomiei UE pentru Finanţare Sustenabilă. România va interveni în cadrul acţiunii aflate pe rolul CJUE de partea Comisiei Europene, în susţinerea Actului Delegat Complementar. Am agreat cu omologii din celelalte state participante intensificarea cooperării asupra unor aspecte cheie precum noi proiecte nucleare, cercetare şi inovaţie, asigurarea competenţelor şi a forţei de muncă calificate”, a mai scris Virgil Popescu pe reţeaua de socializare.
Potrivit AFP, 11 state membre UE, în frunte cu Franţa, şi-au reafirmat marţi voinţa de a „consolida cooperarea europeană” în domeniul energiei nucleare pentru a dezvolta „noi proiecte”, insistând asupra rolului energiei atomice în decarbonizarea economiei.
„Energia nucleară este unul dintre numeroasele instrumente care permit atingerea obiectivelor noastre climatice, să producem electricitate şi să garantăm securitatea aprovizionării”, afirmă cele 11 state într-o declaraţie comună semnată cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Energiei, organizată la Stockholm.
Cele 11 ţări (Franţa, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria) s-au declarat de acord să îşi unească forţele pentru „a susţine noi proiecte nucleare, bazate în special pe tehnologiile inovatoare” precum şi ‘exploatarea centralelor existente”.
Textul acordului prevede proiecte comune de pregătire, „posibilităţi de cooperare ştiinţifică extinsă” şi „introducerea coordonată a celor mai bune practici în materie de securitate”.
Preşedinţia suedeză a UE a vrut să dea dovadă de o atitudine conciliantă: „respectăm faptul că statele vor alege soluţii diferite pentru tranziţia lor, obiectivul fiind renunţarea la energiile fosile”, a comentat ministrul Energiei, Ebba Busch.
În schimb, Germania, Austria şi Luxemburg şi-au reafirmat marţi, la Stockholm, ostilitatea lor faţă de extinderea energiei atomice în Europa.
„Pentru a câştiga cursa contra cronometru cu schimbările climatice trebuie să fim rapizi. Noi centrale nucleare înseamnă 15 ani pentru construcţie, de două şi trei ori mai scumpe decât energia eoliană şi fotovoltaică. Asta este ideologie nu pragmatism”, a comentat luni ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes.
Sursa: AGERPRES
Articolul Virgil Popescu: Susţin în continuare includerea energiei nucleare în politicile energetice ale UE vizând decarbonizarea apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro