Acasă55Senat/Boancă: Comisia pentru cercetarea abuzurilor va solicita premierului un control referitor la...

Senat/Boancă: Comisia pentru cercetarea abuzurilor va solicita premierului un control referitor la diferendul dintre MS şi FRHG

Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat va transmite un raport premierului Nicolae Ciucă în care se solicită efectuarea unui control referitor la diferendul dintre Ministerul Sportului şi Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) ‘care să facă lumină la nivel instituţional între ceea ce s-a întâmplat în minister după alegerile din federaţie şi felul în care federaţia a acţionat’, a declarat marţi preşedintele acestei comisii, senatorul AUR Rodica Boancă.

‘După ce am audiat părţile, va urma un vot în comisia noastră. Propunerea noastră va fi aceea de a exista un Corp de control din partea prim-ministrului, care să facă lumină la nivel instituţional între ceea ce s-a întâmplat în minister după alegerile din federaţie şi felul în care federaţia a acţionat. Dacă într-adevăr acţiunile lor au fost convergente sau divergente şi dacă au fost divergente de ce au fost aşa şi ce se poate face pentru a nu se mai ajunge într-o astfel de situaţie. Un raport pe care îl vom transmite către prim-ministru cu solicitarea de a efectua un control şi să ne transmită şi nouă rezultatul’, a precizat Boancă, după audierea conducerii suspendate a FRHG şi a reprezentanţilor Ministerului Sportului.

Ea l-a criticat pe ministrul Sportului, Eduard Novak, pentru că nu a dat curs invitaţiei de a se prezenta la comisie pentru a fi audiat în legătură cu sesizarea reprezentanţilor FRHG, însă a apreciat faptul că a trimis oameni ‘bine pregătiţi’ pentru a oferi răspunsuri.

‘A fost o audiere în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat, o audiere care a luat fiinţă după sesizarea reprezentanţilor FRHG, pe care i-am avut prezenţi în calitate de petenţi şi la care a fost invitat şi domnul ministru al Sportului, domnul Novak, care are obligaţia de a se prezenta, aşa spune legea, doar că legea nu prezintă nicio sancţiune dacă nu se prezintă. Domnul ministru a ales să nu se prezinte, din păcate, pentru că erau întrebări la care doar dumnealui putea răspunde. Apreciez totuşi faptul că a trimis nişte oameni bine intenţionaţi şi pregătiţi, care să ofere nişte răspunsuri. Situaţia este una extrem de neplăcută pentru că implică o zonă unde ar trebui să fie fair-play şi înţelegere şi interesul comun ar fi trebuit să fie acela de protejare a sportului şi implicit a sănătăţii noastre. Dar iată că apar astfel de disensiuni atunci când o politică vădit expansionistă a unui ministru creează disensiuni în cadrul unei federaţii. Din punctul meu de vedere este foarte clar că domnul ministru are în agendă mutarea polului de putere al FRHG în zona Harghita, Covasna, Mureş, unde s-au şi făcut investiţii în patinoare, în infrastructură, adică s-a creat tot cadrul necesar’, a susţinut Boancă.

Preşedintele FRHG, Alexandru Hălăucă, a afirmat că situaţia actuală incertă din hocheiul pe gheaţă este cea care l-a determinat să sesizeze instanţele de judecată, precum şi Comisia pentru cercetarea abuzurilor.

‘În situaţia actuală din hocheiul pe gheaţă de un an şi jumătate trăim într-un stres total, impus de către Ministerul Sportului şi în momentul de faţă noi hocheiul pe gheaţă nu mai putem să-l dezvoltăm pentru că suntem într-o stare de incertitudine. S-au făcut hârtii şi plângeri către instanţă, plângeri pe care Ministerul Sportului nu vrea să le ia în considerare şi se antepronunţă în privinţa acestor plângeri făcute de către Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă. Noi în aceste plângeri am solicitat ca să termine cu aceste abuzuri făcute din partea ministerului şi să se renunţe la această suspendare a Adunării Generale (AG). Instanţa să hotărască dacă este legal ceea ce s-a discutat şi ceea ce s-a propus în AG din 15 septembrie 2022, atunci să ne continuăm activitatea, dacă au fost lucruri ilegale, atunci instanţa să hotărască şi să facă alte alegeri. Noi nu suntem cei care să ne ţinem de scaun. Noi vrem ca sportul românesc să promoveze, în special hocheiul pe gheaţă’, a afirmat Hălăucă.

El a adăugat că, la ora actuală, federaţia nu mai are niciun fel de datorii şi este ‘pe plus’, deşi nu mai este finanţată de minister din luna noiembrie 2022, iar ministrul a refuzat un contract de finanţare pe anul în curs pe motiv că secretarul general al federaţiei nu are drept de semnătură.

‘La ora actuală, în care FRHG nu mai are niciun fel de datorii, mai mult, este pe plus şi conform şi altor contracte de finanţare, unde se spune că trebuie să vii cu 10% din valoarea pe care ţi-o dă ministerul, noi am venit chiar anul trecut cu peste suma ministerului, cu 60-70% din venituri proprii. Mai mult, în decembrie am trimis lotul de tineret la un campionat mondial din veniturile proprii ale federaţiei. În februarie, am trimis lotul de seniori la Challenge Cup în Anglia. Toate aceste costuri sunt numai din veniturile federaţiei. Noi din luna noiembrie 2022 nu mai avem finanţare de la federaţie. Am depus un contract de finanţare pe anul 2023, iar domnul ministru ni l-a refuzat pe motiv că domnul secretar general al federaţiei nu are drept de semnătură’, a susţinut Hălăucă.

Acesta a mai precizat că doar instanţa este cea care poate rezolva acum acest diferend.

‘Domnul ministru nu poate să rezolve problema aceasta, în momentul în care am ajuns în instanţă trebuie să aşteptăm sau, dacă nu, să ne întâlnim să cădem la o înţelegere, la un comun acord, pentru că nimeni nu vrea să ţină de scaun, toţi vrem să promovăm sportul românesc’, a conchis vorbitorul.

La audieri a participat subsecretarul de stat în Ministerul Sportului, Radu Antohi, care a transmis că ministerul nu a destituit şi nu a numit pe nimeni, ci a suspendat o hotărâre a AG.

‘Nu am destituit, nu am numit, am suspendat o hotărâre a Adunării Generale în care s-au făcut nişte alegeri (…). Nu am intervenit, nu am spus să fie x preşedinte sau y sau zet sau t (…). Noi nu am schimbat nici măcar atâta cu depunerea candidaturilor (…). Conform legii, dumneavoastră aveaţi obligaţia să întruniţi AG şi să luaţi în discuţie concluziile raportului (n.r. întocmit de reprezentantul ministerului) şi nu aţi făcut-o’, a spus Antohi.

Conducerea suspendată a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă a depus memorii la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat şi la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Senat în legătură cu decizia Ministerului Sportului de a suspenda efectele Adunării Generale de alegeri a FRHG şi organizarea unei alte Adunări Generale, care a stabilit pentru 6 aprilie organizarea unor noi alegeri. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks