AcasăPoliticaCum se transformă supravieţuitorii atacurilor cu acid din victime în supereroi

Cum se transformă supravieţuitorii atacurilor cu acid din victime în supereroi

În întreaga lume, se estimează că în fiecare an sunt atacate cu acid circa 1.500 de persoane în 20 de ţări, din care 80% din victime sunt femei, scrie Agerpres.

Potrivit organizaţiei de binefacere ASTI (Acid Survivors Trust International), Columbia ocupă un dezonorant loc trei la nivel mondial, cu circa 100 de atacuri în fiecare an, după Regatul Unit (care a anunţat 501 de cazuri la nivelul anului 2018) şi India (cu 228 de cazuri în acelaşi an).

Cazul Natalia Ponce de Leon

La 27 martie 2014, Jonathan Vega, un bărbat obsedat de columbianca Natalia Ponce de Leon, şi-a făcut apariţia în clădirea în care locuia mama femeii, în Bogota, s-a dat drept altă persoană pentru a o face pe Natalia să vină să-l salute şi i-a aruncat un litru de acid sulfuric, arzându-i faţa, braţele, un picior şi jumătate din abdomen.

„Unde sunt? Am murit? Ce mi s-a întâmplat? Delirez?” – un număr nesfârşit de întrebări, şi niciun răspuns, i-au venit Nataliei în cap în acea zi.

Nouă ani mai târziu şi după 37 de operaţii de reconstrucţie, Natalia mărturiseşte că a reuşit să devină, din victimă, supravieţuitoare şi, într-un final, o supereroină.

„A fost un proces lung pentru a înţelege ce s-a întâmplat, să accept ce mi s-a întâmplat şi să ies victorioasă. Am decis să nu rămân o victimă, plină de furie şi ură, ci, încet-încet, să încerc să fiu din nou fericită şi să mă simt frumoasă”, a povestit ea pentru EFE.

Din lupta ei pentru a-şi recăpăta viaţa înapoi a apărut Legea 1773 din 2016, numită „Legea Natalia Ponce”. De atunci încolo, atacurile cu acid sunt considerate în Columbia o infracţiune contra persoanei. Pedeapsa pentru o astfel de faptă poate ajunge până la 40 de ani de închisoare şi, în judecarea unui caz, o importanţă deosebită se acordă intenţiei de a comite faptele.

Însă pentru Natalia contează cel mai mult că munca ei a făcut ca acest flagel să devină vizibil, mai ales că nu există o statistică oficială care să permită să se cunoască numărul persoanelor afectate în America Latină.

Impunitate în Mexic

Cu aceeaşi durere şi obstacole de ordin legal se confruntă şi reprezentantele sexului frumos din Mexic, unde zilnic sunt asasinate 10 femei şi unde Fundaţia Carmen Sanchez, din care fac parte victime ale şovinismului masculin, a înregistrat 34 de supravieţuitoare ale atacurilor cu acid în ultimele două decenii.

Din acest motiv, grupările feministe cer ca atacurile să fie considerate tentative de feminicid şi acuză guvernul că perpetuează impunitatea şi tratează cu lejeritate denunţurile privind violenţa de gen, ceea ce a permis ca agresorii să rămână în libertate.

Este şi povestea Elisei Xolalpa, atacată acum mai bine de 20 de ani de fostul ei partener şi care a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

În ciuda acestui fapt, agresorul ei a fost judecat pentru violenţă conjugală, nu pentru tentativă de feminicid.

„Statul nu ne-a făcut dreptatea pe care o merităm”, a declarat Elisa pentru EFE.

Un alt caz emblematic în Mexic este cel al saxofonistei Maria Elena Rios, care a fost atacată în 2019, iar în iulie 2022 i-a trimis o scrisoare preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador în care a acuzat trei magistraţi că au primit mită pentru a-i oferi protecţie agresorului ei.

„Eşti o nenorocită, o sărăntoacă” – erau mesajele pe care se pare că i le trimitea pe WhatsApp fostul partener, care era pe atunci deputat în Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), Juan Antonio Vera Carrizal.

Maria Elena, familia şi prietenii ei sunt convinşi că el a fost cel care a ordonat atacul, la care alţi patru bărbaţi au fost presupuşi complici şi pentru care Vera Carrizal se află în închisoare, acuzat de tentativă de feminicid după ce femeia a suferit arsuri la faţă, piept, braţe şi picioare.

Acidul Diavolului

Frica se plimbă şi pe străzile din Republica Dominicană, scrie EFE. Aici, 14 femei au fost atacate în 2021 cu o substanţă cunoscută popular sub numele de „acidul Diavolului”, a cărui vânzare era autorizată din 2010 exclusiv pentru anumite industrii.

La 20 august 2021, doi bărbaţi au venit la casa lui Yanelis Arias Lopez, în vârstă de 42 de ani, cu pretextul de a-i oferi un buchet de flori. Când femeia a deschis uşa, i-au aruncat în faţă substanţa corozivă care i-a provocat arsuri pe 70% din suprafaţa corpului.

Atacul, despre care se presupune că a fost comanditat de fostul partener de viaţă al lui Yanelis, Anselmo Antonio Gomez, s-a soldat cu spitalizarea timp de 14 zile a femeii şi, în cele din urmă, cu moartea ei, la 3 septembrie 2021.

În consecinţă, Institutul Naţional de Protecţie a Drepturilor Consumatorului a interzis vânzarea produselor chimice cu ajutorul cărora se poate fabrica „acidul Diavolului”.

Şi bărbaţii cad victime atacurilor cu acid

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în majoritatea ţărilor latino-americane, în ultimii ani, în Nicaragua victimele au fost în principal bărbaţi.

Cazul cel mai cunoscut este cel al preotului Mario de Jesus Guevara, care a suferit arsuri la nivelul feţei după ce a fost stropit cu acid sulfuric de o rusoaică, în decembrie 2018, în timp ce împărtăşea cinci enoriaşi.

Femeia, Elis Leonidovna Gonn, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnată iniţial la opt ani de închisoare, însă a fost eliberată câteva luni mai târziu şi s-a întors în Italia unde, potrivit Poliţiei Naţionale, avea „calitatea de refugiată”.

Alte cazuri similare s-au înregistrat în timpul protestelor antiguvernamentale din aprilie 2018, când Human Rights Watch a informat că poliţia a atacat cu acid un adolescent de 16 ani şi un adult.

Totodată, manifestanţii au denunţat faptul că un militant sandinist (membru al Frontului Sandinist de Eliberare Naţională din Nicaragua – n.r.) a atacat cu acid opt opozanţi, dintre care unul a fost identificat drept Sebastian Sandoval, care a confirmat denunţul.

Şi exact asta trebuie făcut, să denunţi şi să mergi mai departe, aşa cum au făcut-o sute de persoane afectate în Columbia, Mexic, Republica Dominicană şi Nicaragua, pentru că – spune Natalia Ponce de Leon – „toţi trecem prin suferinţă în viaţă, însă nu putem rămâne blocaţi în această amărăciune, plângându-ne de milă pentru tragedia care ni s-a întâmplat şi transformându-ne viaţa într-o nefericire permanentă”.

sursa – AGERPRES

Articolul Cum se transformă supravieţuitorii atacurilor cu acid din victime în supereroi apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks