Cereri de finanţare PNRR în valoare de 10 milioane de lei pentru dotarea unor secţii de terapie intensivă destinată nou-născuţilor, dar şi aderarea Primăriei Capitalei la platforma Ghiseul.ro se numără printre proiectele pe care urmează să le dezbată, joi, consilierii generali ai Capitalei.
* Primăria Capitalei intenţionează să depună cereri de finanţare PNRR în vederea dezvoltării infrastructurii spitaliceşti a secţiilor de terapie intensivă de la spitalele Nicolae Malaxa şi Cantacuzino. Proiectul de la Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino are o valoare de 9,5 milioane lei (TVA inclus), dintre care cheltuielile eligibile reprezintă 6,3 milioane lei. Proiectul de la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa are o valoare de 1,1 milioane lei (TVA inclus), iar contribuţia proprie a ASSMB va fi de 848.000 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile.
* Consilierii generali urmează să aprobe şi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea, în cadrul Spitalului Filantropia, a corpului C5 (regim de înălţime S tehnic + P + 2E + E tehnic) cu funcţiunea de terapie intensivă neonatologie. Finanţarea se va realiza din PNRR. Este vorba despre o investiţie de 56 de milioane de lei cu TVA, prin care se va extinde capacitatea infrastructurii spitaliceşti dedicate pacienţilor critici nou-născuţi de la 12 paturi existente la 25. Totodată, proiectul prevede îmbunătăţirea programelor de screening/prevenţie malformaţii congenitale cardiace şi retinopatia prematurităţii.
* Primăria Capitalei urmează să adere la platforma digitală Ghiseul.ro, conform unui proiect iniţiat de către viceprimarul Stelian Bujduveanu. Plata comisionului pentru tranzacţiile efectuate pe platforma Ghiseul.ro se va face din bugetul propriu al Capitalei. Printre plăţile incluse în sistemul digitalizat se numără taxele pentru eliberarea documentaţiilor de urbanism, taxele pentru ocuparea spaţiilor publice în vederea desfăşurării anumitor evenimente, taxele pentru eliberarea autorizaţiilor de TAXI, taxele pentru autovehicule transport mărfuri, taxele pentru utilizarea locurilor publice în vederea amenajării de terase de vară.
* Poliţiştii locali vor putea confisca bunurile comercializate ilicit de către vânzătorii ambulanţi neautorizaţi pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti, conform unui proiect iniţiat de către consilierul municipal USR Nicorel Nicorescu. Totodată, se interzice pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti orice tip de comerţ cu produse alimentare şi nealimentare în sediu fix şi ambulant. Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face de către primarul general al Capitalei, primarii sectoarelor, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, din cadrul poliţiilor locale de sector şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
* Consilierii generali urmează să aprobe în şedinţa de joi indicatorii tehnico-economici faza DALI, în vederea modernizării a şapte peroane ale staţiilor de tramvai. Este vorba despre lucrări în valoare de 5.430.259 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este de şapte luni (din care patru luni durata de execuţie). Reprezentanţii aparatului de specialitate au precizat luni, în cadrul şedinţei Comisiei de transport, că peroanele noi trebuie să aibă o lungime de cel puţin 51 de metri şi o lăţime de 1,8-2 metri. În acest fel, urmează să se asigure infrastructura pentru noile tramvaie, care au o lungime de 36 de metri.
* Municipiul Bucureşti, prin ALPAB, urmează să încheie un protocol de colaborare cu şase asociaţii, în vederea plantării a 150.000 de arbori şi arbuşti. Cele şase asociaţii sunt: Act For Tomorrow, Mai mult verde, Viitorplus, ECOASSIST, Parcul Natural Văcăreşti şi Pădurea Copiilor. Protocolul vizează derularea unui program comun pentru desfăşurarea campaniilor ‘POM – Plantăm pentru oamenii de mâine’ şi ‘România plantează pentru mâine’, prin susţinerea şi organizarea unor acţiuni de plantare a aproximativ 150.000 de arbori/arbuşti (50% arbori ornamentali/arbuşti şi 50% puieţi forestieri) în următorii trei ani, la care se adaugă perioada de întreţinere a suprafeţelor plantate pe o perioadă de doi ani.
* Primăria Capitalei urmează să modifice norma internă privind modalitatea de atribuire a contractelor către unităţile subordonate. Propunerea vine în urma deciziei din iulie 2022 a Curţii de Conturi a României care a cerut modificarea Normei interne privind modalitatea de atribuire a contractelor către şi între entităţile juridice la care Municipiul Bucureşti este acţionar majoritar. Astfel, pentru a stabili valoarea estimată a achiziţiei, compartimentul solicitant va trebui să efectueze o cercetare de piaţă şi să ceară cel puţin trei oferte din partea unor operatori economici. Cercetarea pieţei va putea fi finalizată şi în varianta în care primeşte un singur răspuns. Concluziile cercetării de piaţă se vor finaliza printr-un raport ce se va sta la baza valorii estimate a achiziţiei.