Expoziţia-concurs de fotografie pe tema efectelor dezastrelor naturale asupra locuinţelor, ‘ReExpoziţia’, a fost vernisată, joi, la Casa Mincu din Capitală.
În cadrul evenimentului, organizat de PAID – Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, au fost prezentate şi fotografiile câştigătoare la cele două categorii – amatori şi profesionişti.
Din totalul de 57 de fotografii înscrise de profesionişti şi amatori, peste 30 au obţinut punctaje mari, fiind eligibile pentru unul dintre cele patru premii oferite în concurs. Câştigătorii, stabiliţi în funcţie de punctajul oferit de juriu, au primit premii în valoare totală de 5.000 de euro.
La categoria profesionişti, premiul I, în valoare de 2.000 euro, a fost câştigat de Alexandru Popescu, premiul al doilea, în valoare de 1.500 euro, i-a revenit lui Horia Mihai Gligor, iar premiul al III-lea, în valoare de 1.000 eur, a fost câştigat de Ovi D. Pop. La categoria amatori, premiul de 500 de euro i-a fost acordat lui Cornel Gingăraşu.
Juriul care a ales câştigătorii i-a avut în componenţă pe jurnalistul Lucian Mîndruţă, actriţa Ioana Ginghină, respectiv fotograful şi arhitectul Vlad Eftenie.
‘Anul acesta fotografiile mi s-au părut nu neapărat mult mai frumoase, dar mult mai asumat concursul de participanţi şi anul acesta mi-a fost mai greu să aleg pe cineva’, a spus Ioana Ginghină.
Vlad Eftenie a mărturisit că fotografiile au fost mult mai bune decât la prima ediţie şi a spus că imaginile amatorilor au fost ‘mai implicate, mai emoţionante’.
‘Legat de imagini, recunosc, mi-a fost şi mie mai greu anul acesta, şi m-am bucurat să văd imagini mult mai bune decât anul trecut. (…) Fotografiile au fost mult mai bune, m-am bucurat să văd asta. Între amatori şi profesionişti, sigur, au fost nuanţe, dar cred că imaginile amatorilor au fost mai implicate, mai emoţionale, mai emoţionante şi mi-a fost destul de greu chiar şi să departajez, şi am vrut neapărat să aleg imagini care să emoţioneze mai departe. (…) Prin acest concurs nu mi-am dorit să imprim o stare de pace nimănui, din contră, o stare de conştientizare, mai ales că trăim în vremuri atât de tulburi şi de mişcătoare încât ideea de a ne împăca cu dezastrul nu e bună. (…) Am mizat pe acele imagini care vibrează, în care oamenii comunică ‘uite, mi s-a întâmplat ceva rău şi ar fi bine să nu se mai întâmple toate astea”, a explicat Vlad Eftenie.
Nicoleta Radu, director general PAID, a spus că rolul expoziţiei este de a reaminti că dezastrele se întâmplă în continuare şi populaţia trebuie să fie cât mai pregătită pentru acestea.
‘Concursul, aflat la a doua ediţie, este adresat fotografilor profesionişti şi amatori pe care i-am provocat să trimită lucrări, fotografii surprinse în cadrul evenimentelor naturale la care au participat şi asta pentru a crea, o dată în plus, şi imaginea a ceea ce înseamnă un dezastru natural. Încercăm prin orice mijloace să creştem gradul de conştientizare al publicului, al românilor, referitor la impactul pe care orice dezastru natural îl poate avea asupra vieţii noastre. (…) Atâta vreme cât în continuare în România există aproape opt milioane de locuinţe vulnerabile în faţa dezastrelor naturale, considerăm că România este încă nepregătită pentru a face faţă acestor evenimente şi considerăm că suntem cu toţii datori să face şi mai multe eforturi pentru a aduce mesajele noastre şi mai mult către români’, a afirmat Nicoleta Radu.
Ea a precizat că ReExpoziţia este ‘un apel, un apel la a ne imagina că noi am fi în situaţia celor care au fost în Turcia sau în Gorj, sau oriunde altundeva, să ne imaginăm cam ce am face în această situaţie, dacă ne-am putea descurca, dacă am putea să supravieţuim fizic, psihic, material acestor evenimente şi să ne gândim ce am putea să facem mai bine’.
La vernisaj a fost prezentă şi o echipă de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Marcu Cristian, membru al echipei RO – USAR (Romanian – Urban Search and Rescue) care a participat la misiunea de salvare din Turcia, a spus că aceasta a fost una ‘foarte dificilă din toate punctele de vedere’.
‘Despre această catastrofă pot spune că nu mi-am imaginat să văd asemenea lucruri şi nici nu îmi doresc ca pe viitor să se mai întâmple undeva. Ce a fost acolo, mă refer la infrastructură, toată infrastructura era afectată, nu mai exista electricitate, nu mai exista apă curentă, oamenii care erau prinşi sub dărâmături şi care aveau nevoie disperată de ajutor… vă pot spune că am trăit nişte clipe grele, dar am depăşit situaţia şi sperăm să nu mai avem parte de tot ce am văzut acolo şi în continuare să sperăm şi noi, ca ţară, că nu vom avea parte de aşa ceva. A fost ceva tragic’, a povestit Marcu Cristian.
În cadrul expoziţiei, alături de imaginile înscrise în competiţie, sunt prezentate şi fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, partener media al evenimentului.
Cea de-a doua ediţie a competiţiei ‘ReExpoziţia’ s-a desfăşurat în perioada 25 noiembrie 2022 – 28 februarie 2023. Fotografiile selectate vor fi disponibile şi online, pe site-ul oficial www.re-expozitia.ro, iar fizic vor fi expuse în campaniile de informare ale PAID.