Activistul civic Radu Hossu a primit, vineri, premiul Grupului pentru Dialog Social (GDS) pentru anul 2022, ‘pentru merite deosebite în ajutorarea populaţiei civile din Ucraina’.
‘Este o mare onoare pentru mine. Este ceva ce, în prezenţa atâtor oameni importanţi, mă stânjeneşte, sincer. (…) Să fiu alături de dumneavoastră şi în galeria unor oameni care au primit acest premiu, pe care eu îi stimez absolut extraordinar: doamna Emilia Şercan, Cristi Dănileţ, doamna preşedintă Maia Sandu, domnul Augustin Lazăr, Laura Codruţa Kovesi şi mulţi alţii’, a declarat Radu Hossu, după primirea premiului.
El a afirmat că lupta pentru democraţie trebuie dusă în fiecare zi.
‘Libertatea asta pe care ne-am câştigat-o şi democraţia pe care o considerăm dată de la Dumnezeu, cumva aşa, pentru că stăm în pace şi suntem într-un club select al NATO şi al Uniunii Europene, pentru ea trebuie să ne luptăm în fiecare zi în România. Oamenii, în Ucraina, în momentul ăsta, plătesc cu sânge pentru că îşi doresc acelaşi lucru pe care noi deja îl avem: să stăm sub umbrela asta a asigurării şi a prosperităţii dată de NATO şi de către Uniunea Europeană. Deci, prin urmare, avem un război la graniţele noastre, dar în realitate avem un război şi în interiorul graniţelor noastre, iar acest război – şi aici nu o spun prin partizanat, ci ca un om care vine din societatea civilă, am organizat protestele de la Colectiv, de la Ordonanţa 13 din Braşov, prin urmare cam ştiu cum e cu societatea civilă, ca să spun aşa – trebuie luptat în fiecare zi şi în România. Libertăţile pe care le avem trebuie să fie apărate în fiecare zi în România. Cum? Prin implicare, prin informare din surse care au o probitate profesională’, a transmis Radu Hossu.
Suma aferentă premiului va fi transferată de Radu Hossu într-un cont destinat refugiaţilor.
Potrivit preşedintelui Grupului pentru Dialog Social (GDS), Andrei Cornea, până în prezent activistul civic Radu Hossu a strâns din donaţii 450.000 de euro pentru sprijinirea Ucrainei afectate de agresiunea rusă.
Premiul GDS se acordă anual, începând din 1994, unei personalităţi din România care a contribuit ‘la promovarea valorilor societăţii civile şi ale statului de drept’.
Între cei care au fost recompensaţi cu premiul GDS se numără: Germina Nagâţ; Laura Codruţa Kovesi; Marian Popescu; Dacian Cioloş, mişcarea civică #REZIST; Augustin Lazăr; Emilia Şercan; Maia Sandu; Cristi Danileţ. Totodată, Premiul GDS In Memoriam a fost acordat lui Romulus Rusan, Mihnea Berindei şi Voicu Rădescu.