Senatorul PNL Daniel Fenechiu, iniţiatorul proiectului privind asociaţiile şi fundaţiile, a afirmat marţi că actul normativ a pornit de la necesitatea de a interzice persoanelor care ocupă funcţii publice să-şi facă ONG-uri ‘paravan’, respingând ideea că proiectul ar servi intereselor ‘rechinilor imobiliari’, acuzaţie pe care a calificat-o drept o ‘stupizenie’.
‘Este un proiect al nostru, a pornit de la necesitatea de a reglementa anumite lucruri, ele au fost explicate, a pornit cu interdicţia persoanelor care ocupă funcţii publice să-şi facă ONG-uri paravan şi să acţioneze atât ca reprezentant al autorităţii, cât şi ca organizaţii neguvernamentale, după care s-au formulat o serie de amendamente (…). Au fost amendamente care au venit la comisie, sunt în dezbatere. Amendamentul cu transparenţa a fost preluat dintr-un proiect USR aflat în dezbatere, este preluat integral (…). Care e rechinul imobiliar pentru care fac asta? Asta este o stupizenie, Nu am niciun interes pe zona imobiliară, eu cred că în mod normal fiecare trebuie să-şi vadă de treabă şi să-şi exercite atribuţiile aşa cum le stabileşte legea, iar acolo unde legea avem senzaţia că necesită îmbunătăţiri, le discutăm şi dacă există o majoritate se modifică’, a precizat Fenechiu, după dezbaterea pe proiectul privind asociaţiile şi fundaţiile, la care au participat reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.
El a admis că sunt elemente în punctele de vedere emise de către ONG-uri care pot fi avute în vedere, însă a criticat modul în care s-au poziţionat acestea, în sensul că legislaţia în domeniu este ‘impecabilă’ şi nimic nu poate fi schimbat.
‘Le cunoaştem (punctele de vedere ale ONG-urilor – n.r.) de ieri şi de alaltăieri, când am văzut punctele de vedere scrise, unele dintre ele sunt mult mai argumentate. Eu nu am spus că nu sunt elemente care pot fi avute în vedere, Suntem într-o situaţie în care există un bloc al ONG-urilor care vin şi spun: ‘Noi suntem perfecţi, legislaţia noastră este impecabilă, nu puteţi modifica nimic’. Din punctul ăsta de vedere, eu nu cred că lucrurile stau aşa (…). Textul iniţial a fost serios modificat, faptul că am făcut această dezbatere a fost că ne dorim să reanalizăm şi, în raport de ce s-a spus şi în raport de ce se va mai spune, că va mai fi o sesiune de dezbateri, şi după ce o să vedem cu exactitate cum stau lucrurile şi în momentul când o să reanalizăm elementele care au generat ideea de a retrage acest proiect, o să luăm o decizie. Nu e corect să anunţ eu că am luat o decizie pentru că nu sunt singurul iniţiator’, a spus Fenechiu.
Totodată, senatorul liberal a respins afirmaţiile reprezentanţilor ONG-urilor, care au susţinut că nu avem autostrăzi din cauza corupţiei politicienilor, precizând că trebuie să probezi ceea ce susţii.
‘Nu, pentru că în general trebuie să demonstrezi, nu facem concurs de a aprecia afirmaţiile pe cât de bine sună. Eu nu cred că motivul este nici faptul că ONG-urile uneori exagerează, nici faptul că există corupţie. Cred că e un fenomen mult mai complex, care ţine de un anumit tip de lipsă de viziune, de anumite interese, despre care nu vreau să vorbesc în momentul de faţă’, a concluzionat el.
Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a organizat o dezbatere cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale interesaţi de propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L857/2022), în forma amendată în comisie şi retrasă din plen pentru a primi şi analiza observaţiile societăţii civile.