Şantierul arheologic de la Taraschina, singurul din Delta Dunării în care s-au făcut cercetări sistematice în ultimii ani, va fi închis începând din acest an, echipa româno-franceză care a efectuat săpături la Taraschina urmând să reia cercetările în comuna tulceană Baia, fostă Hamangia.
Managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ (ICEM), Sorin Ailincăi, a declarat, pentru AGERPRES, că decizia de închidere a cercetărilor sistematice în situl Taraschina a fost luată după ce coordonatorii proiectului româno-francez au ajuns la concluzia că din zonă nu mai pot fi scoase la lumină lucruri noi.
‘Cercetările româno-franceze din Delta Dunării, începute în anul 2008, se evidenţiază prin pluridisciplinaritate. Sunt foarte multe metode ştiinţifice aplicate în arheologie şi, practic, membrii colectivului au încercat o reconstituire a peisajului din perioada eneolitică în Delta Dunării prin prisma cercetărilor într-o aşezare umană şi zonei din împrejurul ei. (…) În ciuda importanţei sale, din situl de la Taraschina nu au ieşit obiecte întregi până acum, din cauza gradului de fragmentare foarte mare cauzat probabil de îngheţ, dezgheţ şi inundaţii, dar acest sit este important prin prisma informaţiilor conexe şi a datelor obţinute referitoare la mediul înconjurător, la paleofauna din Deltă în perioada eneolitică’, a menţionat managerul Ailincăi.
Rezultatele cercetărilor efectuate în situl Taraschina privind cea mai veche locuinţă din Delta Dunării vor fi publicate cel mai probabil anul viitor într-o lucrare de specialitate, potrivit sursei.
Anul acesta, arheologii tulceni şi cei francezi vor începe cercetările în situl Hamangia, identificat încă de la începutul secolului trecut, cu ocazia construirii căii ferate Tulcea-Medgidia.
‘Atunci a fost distrus un tumul, iar descoperirile din el au atras atenţia lui Vasile Pârvan care şi publică în 1925 o statuie antropomorfă descoperită la Hamangia. Dumitru Berciu, venit să continue cercetările, descoperă şi o aşezare mult mai veche, din perioada neolitică pe care o atribuie culturii Hamangia, aşa cum se numea localitatea în acea vreme, iar Dumitru Berciu publică în anii 1960 o monografie ‘Cultura Hamangia’, bazată mai ales pe descoperirile din acest sit. De atunci, nu au mai fost cercetări. Sunt descoperiri importante ale acestei culturi în sudul Dobrogei, mai ales la Cernavodă, de unde provin şi cele două statuete Gânditorul şi Femeie şezând, emblematice pentru cultura veche românească’, a mai spus managerul ICEM, Sorin Ailincăi.
Potrivit sursei, anul trecut, Ministerul Culturii a finanţat, în baza rezultatelor concursului naţional, cercetările sistematice efectuate în trei situri din judeţ, Taraschina, Ibida şi Argamum, primăriile din Tulcea şi Isaccea finanţând cercetările din siturile Aegyssus şi Noviodunum.
‘Situl de la Taraschina a primit 37.500 de lei, iar celelalte două au primit câte 25.000 de lei. Din aceşti bani se pot achiziţiona unelte, combustibil şi se poate plăti forţa de muncă. Cred că 25.000 de lei ajung probabil pentru două săptămâni de săpături cu circa 10 persoane’, a precizat managerul ICEM Tulcea.
Anual, prin Planul naţional de cercetare arheologică sistematică, Ministerul Culturii alocă un milion de euro pentru şantierele din ţară, sumele fiind acordate în baza proiectelor depuse de cercetători.
În anul 2008, specialişti români şi francezi s-au deplasat în situl Taraschina, iar în urma evaluării potenţialului istoric şi natural s-a hotărât realizarea unui proiect pentru reluarea cercetărilor din zonă începute în anii 1960 de întemeietorul ICEM, Gavrilă Simion. Cercetările au fost suspendate ulterior din cauza costurilor ridicate ale acestora.
Ministerul Afacerilor Externe din Franţa a alocat în ultimii ani zeci de mii de euro pentru cercetările arheologice din apropiere de localitatea Mila 23, Delta Dunării.