Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat miercuri că deşi în lume multe guverne şi organizaţii care luptă ca femeile să aibă parte de aceleaşi condiţii în societate precum bărbaţii, drumul până la egalitate ‘este în continuare unul lung’.
‘La nivel global, situaţia respectării drepturilor femeilor nu este deloc un motiv de sărbătoare. Afirmaţia vine chiar de la Organizaţia Naţiunilor Unite. Secretarul general al ONU a subliniat că egalitatea între femei şi bărbaţi este, de fapt, un obiectiv care va fi atins, în cel mai bun caz, în ‘300 de ani’! Chiar dacă acum există, în lume, multe guverne şi organizaţii care luptă ca femeile să aibă parte de aceleaşi condiţii în societate precum bărbaţii, drumul până la egalitate este în continuare unul lung’, a scris Deca pe Facebook.
Ea a amintit că sistemul educaţional este, din punct de vedere istoric, alcătuit, în mare parte, din femei, ceea ce înseamnă că acestea formează caractere şi sunt exemplele pe care copiii noştri le urmează.
‘Dacă ne uităm în urmă, pe firul istoriei, găsim multe exemple demne de menţionat şi astăzi. Elisa Leonida Zamfirescu este unul dintre acestea. Ea a fost prima femeie inginer din lume, chiar dacă prejudecăţile secolului XIX au întâmpinat-o la fiecare pas pe care l-a făcut pentru a se instrui. A mers până în Germania pentru a-şi continua studiile într-un domeniu dominat de bărbaţi. Şi a reuşit, demonstrând că fiecare tânără din România are şansa să-şi urmeze cariera pe care şi-o doreşte. Elisa Leonida Zamfirescu este un singur exemplu dintre multe altele, care a demonstrat cât de puternice putem fi. Este datoria noastră să fim exemplele pe care şi le-ar dori copiii noştri şi în ceea ce priveşte rolul femeilor în viaţa profesională şi personală. La mulţi ani de drepturi respectate ale femeilor!’, a adăugat ministrul Educaţiei.