Senatorul USR Anca Dragu i-a atras atenţia ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea ‘Ora Guvernului’, că a împrumutat România în 2023 la costuri foarte mari şi că ne confruntăm cu ‘cel mai mare deficit bugetar după criza din 2008’.
‘Aţi reuşit performanţa, domnule ministru, în luna ianuarie 2023, să faceţi cel mai mare deficit de după criza din 2008. Aveţi un deficit bugetar de 4 miliarde de lei, aproape 0,25% din PIB, pentru că TVA şi accizele s-au colectat foarte rău, ceea ce denotă probleme serioase la ANAF. 2022 l-aţi închis în cifre cât de cât decente pentru aţi amânat rambursările de TVA şi aţi băgat, practic, mâna în buzunarul firmelor. (…) Aţi făcut împrumuturi în 2023 de peste o treime din necesarul pentru acest an la costuri foarte mari. (…) Deci, aţi împrumutat România cu peste 50 de miliarde, la care se adaugă dobânzi de peste 35 de miliarde de lei. Şi vom plăti aceste împrumuturi până la 30 de ani de acum încolo. Adică, vom plăti vreo 3-4 autostrăzi, cam atât costă această distracţie’, a afirmat Dragu.
Senatoarea USR, fost ministru al Finanţelor, susţine că ministrul Câciu ar fi mers ‘cu împrumuturi atât de mari’ în primele două luni ale anului ‘de frica certurilor politice dintre PNL şi PSD’.
‘Singura explicaţie ar fi nu de frica Opoziţiei, ci de frica certurilor politice ce vor urma între PNL şi PSD şi ştiţi bine că aceste presiuni, certuri politice duc la creşterea riscului de ţară şi la creşterea costului de finanţare. Probabil că aţi făcut o evaluare şi aţi zis că în mai-iunie va fi mult mai rău decât acum şi că situaţia economiei va fi mult mai rea, aşa că trebuie să ne împrumutăm acum, chiar dacă împrumutăm mai scump decât Ungaria, mai scump decât ţări care din punct de vedere politic şi economic aparent stau mai rău decât noi’, a adăugat Dragu.
Ea a explicat că dobânzile mari la care s-a împrumutat România denotă ‘lipsa de încredere în politicile Guvernului României’.
‘Spuneaţi că în toată lumea dobânzile au crescut. E adevărat, numai că, deşi România are – să zicem – a opta cea mai mare rată a inflaţiei din UE, are cea mai mare a doua rată a dobânzii. Asta înseamnă că cei care împrumută statul român nu au încredere în politicile actuale ale Guvernului României. Asta înseamnă că aveţi un uriaş deficit de încredere care se reflectă în costuri mari, care se reflectă de fapt pe umerii noştri, ai plătitorilor de taxe şi impozite’, a mai spus Dragu.
Senatorul USR mai susţine că ministrul Finanţelor arată ‘un dispreţ total’ faţă de întrebările adresate de senatorii Comisiei de buget-finanţe.
‘Stimate domnule ministru, v-aş invita să acordaţi mai multă atenţie calităţii acestor răspunsuri pentru că, de fapt, este respectul pe care dumneavoastră îl acordaţi românilor’, a mai declarat Dragu.