AcasăStiri generaleHarghita: Creştere a cazurilor de COVID-19; conducerea DSP recomandă vaccinarea şi aplicarea...

Harghita: Creştere a cazurilor de COVID-19; conducerea DSP recomandă vaccinarea şi aplicarea măsurilor de protecţie

Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 este în creştere în judeţul Harghita, faţă de sfârşitul toamnei şi începutul iernii, specialiştii recomandând vaccinarea şi aplicarea măsurilor de protecţie cunoscute.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr Tar Gyongyi, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în prezent se înregistrează 49 de cazuri de COVID-19, dintre care 28 sunt tratate în spital.

‘Sunt 21 de persoane izolate la domiciliu cu COVID şi sunt 28 la spital, ceea ce ne arată că faţă de perioada toamnei şi începutul iernii e o creştere semnificativă, pentru că în toamnă şi la începutul iernii aveam săptămâni în care nu era nimeni în spital cu COVID şi aveam zile în care n-aveam niciun caz de COVID, (…) dar acum iarăşi avem cinci, şase, zece cazuri pe zi şi în toate zonele, în toate regiunile. Şi având în vedere tendinţa de testare şi de purtare a măştii, eu cred, am bineînţeles argumente indirecte, că sunt mai multe cazuri, dar numai atâtea sunt cele depistate. Acum depistăm cazurile simptomatice care se adresează, într-un fel spitalelor, pentru că nici medicii de familie nu mai testează cu acelaşi zel’, a declarat dr Tar.

Aceasta a recomandat reamintirea şi aplicarea măsurilor de protecţie, cum ar fi vaccinarea, purtarea măştii, igiena mâinilor sau evitarea locurilor aglomerate.

‘Să încercăm să ne reamintim ceea ce n-a fost demult, deci mai trebuie să ne fie activă în memoria noastră: vaccinarea, cei care nu s-au vaccinat, că ei sunt preponderent expuşi şi vedem iarăşi din cifre (…), deci, cei care doresc să se protejeze chiar pot face şi acum vaccinul. În plus, nu e o ruşine să porţi mască, ba chiar este un mod responsabil de a te proteja şi de a-i proteja şi pe alţii, să nu uităm nici aspectul acesta, evitarea aglomeraţiei, evitarea locurilor unde ne putem întâlni cu bolnavi, chiar şi sala de aşteptare de la cabinetul medicului (…), evitarea cumpărăturilor în perioade aglomerate (…) În plus, igiena personală, cea atât de mult repetată şi cunoscută: spălare pe mâini când ajungem acasă (…) Sunt măsuri de protecţie pe care le ştim încă de anul trecut sau de acum doi-trei ani şi să continuăm să le aplicăm’, a explicat şefa DSP Harghita.

Ea a mai recomandat părinţilor să nu-şi ducă copiii la şcoală dacă sunt bolnavi, în caz contrar favorizând răspândirea virusului.

Dr Tar Gyongyi a mai arătat că în această perioadă se înregistrează şi o medie a cazurilor de infecţii respiratorii mai ridicată decât în perioada similară a altor ani, dar şi faţă de toamnă şi începutul iernii. AGERPRES / (A, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks