Spectacolul , ‘Take, Ianke şi Cadâr’, pus în scenă de Compania ‘Liviu Rebreanu’ a Teatrului Naţional Târgu Mureş, se joacă în cadrul Campaniei Naţionale ‘Artiştii pentru artişti’, iniţiată pentru a stimula solidaritatea de breaslă prin oferirea unui suport artiştilor care se confruntă cu probleme materiale.
‘Unul dintre cele mai populare spectacole ale ultimelor stagiuni revine la Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu Mureş: ‘Take, Ianke şi Cadâr’ de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc – un spectacol pentru întreaga familie – se va juca marţi, 11 aprilie, de la ora 19,00 în cadrul Campaniei Naţionale ‘Artiştii pentru artişti’. Ajuns la ediţia a 19-a, este primul program al UNITER din anul 2023, organizat împreună cu teatrele din Bucureşti şi din ţară, în perioada 15 martie – 15 aprilie 2023. Iniţiată în 2002, Campania Naţională ‘Artiştii pentru artişti’ este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor’, a anunţat Teatrul Naţional Târgu Mureş într-un comunicat de presă transmis joi.
Din distribuţie fac parte actorii Liviu Pancu (Take), Dan Rădulescu (Ianke), Costin Gavază (Cadâr), Cristian Iorga (Ionel), Loredana Dascălu (Ana), Csaba Ciugulitu (Iţic), Cristina Holtzli (Baba Safta) şi Ştefan Mura (Gypsy), regia îi aparţine lui Nicu Mihoc, scenografia este realizată de Horaţiu Mihaiu, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.
Actorul Dan Rădulescu a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal în cadrul Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi, în 2022.
‘Scrisă în 1932, piesa ‘Take, Ianke şi Cadâr’ de Victor Ion Popa a trecut proba timpului şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică română. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. Pe fondul tensiunilor sociale globale provocate de fenomenul migraţiei şi a relaţiilor uneori încordate şi alimentate politic dintre minorităţile etnice şi populaţia majoritară, ‘Take, Ianke şi Cadâr’ formulează întrebări şi propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgenţă, iar posibilităţile de negociere prin înţelegere reciprocă sunt evidenţiate cu o inteligenţă fină. Piesa lui Victor Ion Popa va delecta publicul cu prospeţimea farmecului său şi va oferi un nou reper de umanitate într-o societate care prea des se grăbeşte să acuze înainte să încerce să înţeleagă şi poziţia aproapelui său. Dragostea va învinge în cele din urmă? Rămâne de văzut în varianta propusă de Compania ‘Liviu Rebreanu’ a Teatrului Naţional Târgu Mureş’, precizează compania teatrală.
Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală şi reprezintă suport financiar pentru beneficiarii programului.