AcasăStiri generaleVrancea: Subvenţiile PNRR de aproape 650 de euro/an pe hectarul de teren...

Vrancea: Subvenţiile PNRR de aproape 650 de euro/an pe hectarul de teren împădurit, prezentate primarilor din judeţ

Administraţiile locale, dar şi persoanele fizice sau juridice vor putea primi aproape 650 de euro pe an pe hectarul de teren împădurit, în cadrul unui proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe axa de păduri şi biodiversitate, a anunţat, joi, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţul Vrancea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Bogdan-Radu Balanişcu.

‘Este pentru prima dată în România când avem oportunitatea de a împăduri suprafeţe de teren, să primim bani atât pentru faza de împădurire dar şi pentru următorii ani, până la 20 de ani. Prin acest program nu urmărim să împădurim un judeţ mai mult decât altul, ci pur şi simplu să creştem această suprafaţă de pădure. (…) Prin PNRR, avem o sumă totală de 803 milioane de euro pe această axă de păduri şi biodiversitate. Nu ştiu în istoria post-decembristă să fi mai avut alocată o sumă atât de mare pentru componenta de împădurire, reîmpădurire şi pepiniere. Ne interesează ca la finalul PNRR să reuşim să avem împădurită o suprafaţă de 56.700 de hectare la nivel naţional. Această suprafaţă este suplimentar faţă de ceea ce colegii de la Direcţiile Silvice au în planurile anuale de împădurire. Vrem, de asemenea, ca în aceste aproape 57.000 de hectare, 315 hectare să fie pe pădure urbană. Beneficiarii vor fi de la UAT-uri până la alte tipuri de instituţii şi persoane juridice. (…) Este pentru prima dată în România când se primeşte o sumă semnificativă pentru hectarul de pădure pe care cineva îl va planta, 456 de euro pe hectar, pe an, timp de 20 de ani. Suplimentar, în cazul terenurilor agricole, suma va fi suplimentată cu 190 de euro în primii 12 ani. Deci discutăm de aproape 650 de euro pe an pe hectar împădurit. Poate fi considerată, pentru unii, o rentă viageră’, a declarat Bogdan-Radu Balanişcu.

Potrivit oficialului MMAP, acestor subvenţii li se adaugă alte sume pe care proprietarii le vor primi pentru diverse activităţi. De exemplu, pentru un hectar de plantaţie în zona de câmpie, proprietarul ar putea primi în primul an, pentru lucrări de pregătire a terenului şi înfiinţare a plantaţiei, peste 7.590 de euro, sumele urmând a se diminua în anii următori, în funcţie de tipul de lucrări efectuate.

Pentru a se putea înscrie în acest program, proprietarul trebuie să facă dovada că deţine cel puţin jumătate de hectar de teren, proprietare personală, în arendă sau concesiune. Există şi excepţii, terenuri agricole care nu pot accesa aceste fonduri, printre care pajiştile montane cu valoare ridicate sau terenurile care au fost defrişate la ras.

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a subliniat că acest program este deosebit de important pentru judeţul Vrancea, care se confruntă în ultimii ani cu o secetă pedologică accentuată.

‘Unul dintre obiectivele importante în acest an este acela de a asigura condiţiilor optime de trai, şi câteodată chiar de supravieţuire, dacă ne raportăm la anul 2022 în Vrancea, cel mai secetos din statisticile din România. Trebuie să luăm măsuri pentru a contracara şi a diminua efectele acestor fenomene extreme şi trebuie să ne prioritizăm aceste obiective. (…) Dincolo de o reîmpădurire cât mai mare la nivelul judeţului, trebuie să încercăm să găsim şi resursele materiale cele mai accesibile pentru a putea reface o suprafaţă cât mai mare a pădurilor din judeţ. Vrancea are, prin acest proiect, o mare oportunitate din punct de vedere a reîmpăduririi, reparării şi recuperării terenurilor degradate, dar şi a găsirii unor suprafeţe de teren, mai ales din zona de câmpie, de împăduriri suplimentare, pentru a aduce în echilibru acea debalansare climatologică’, a spus prefectul Nicuşor Halici.

La întâlnirea cu reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a participat prefectul judeţului, Nicuşor Halici, alături de zeci de primari din tot judeţul. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks