Acasă93Ministrul Mediului, despre viitoarea arie protejată a Braşovului: Forţele decizionale locale trebuie...

Ministrul Mediului, despre viitoarea arie protejată a Braşovului: Forţele decizionale locale trebuie să se înţeleagă

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczos Barna, a declarat, luni, că factorii politici locali trebuie să ajungă la un consens dacă se doreşte înfiinţarea unei arii naturale protejate, respectiv a unui parc natural la Braşov, iar numai dacă acest lucru nu se va întâmpla, va interveni ‘un ministru de la Bucureşti’.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care acesta a vorbit despre stadiul în care se află planurile de management din parcurile naturale unde extinderea zonei de protecţie strictă – cu interzicere pentru orice activitate umană – se va face la 75%, menţionând că o listă cu aceste parcuri există deja la Ministerul Mediului.

‘În urmă cu aproximativ două săptămâni, am avut discuţia în legătură cu Domogled-Valea Cernei, unde deja s-au analizat, la metru pătrat, suprafeţele, cu UP-urile, cu unităţile de amenajare, care vor intra în cele 75% arie de protecţie strictă şi, probabil la sfârşitul lunii, vom avea harta exactă. Vin şi celelalte parcuri unde sunt în elaborare planurile de management, iar în acestea, ţinta pe care trebuie să o aibă în vedere este cea de 75%’, a spus ministrul Mediului, care a adăugat că, în foarte scurt timp, urmează să fie finalizată şi harta Cheilor Bicazului.

Ministrul Tanczos Barna a arătat că, în priveşte înfiinţarea unui parc natural/arie protejată pe teritoriul municipiului Braşov, factorii politici locali trebuie să ajungă la un consens.

‘Parc natural este deja nivelul naţional. Dacă vorbim de o arie protejată de interes local, acolo este decizia UAT-urilor, a comunităţilor locale. Dacă vrem să ridicăm la un nivel mai înalt această protecţie, deja discutăm de alte reglementări şi atunci nu mai este la mână autorităţii locale decizia. Am mai spus-o, lucrurile trebuie decise la nivel local şi, dacă se doreşte acordarea unui statut de protecţie unei zone, iar la nivel local nu se înţeleg forţele decizionale sau persoanele care vor diverse forme de protecţie, atunci vom ridica problema la nivel naţional. Dar cred că braşovenii sunt suficient de înţelepţi să găsească o formă de protecţie pentru acea zonă. Înţeleg că întrebarea nu este dacă se va proteja, ci forma, modalitatea de implementare la nivel local. Dacă nu se găseşte soluţia, o să vină un ministru de la Bucureşti care să stabilească regulile’, a afirmat Tanczos Barna.

Primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, a solicitat, în vara anului trecut, votul Consiliului Local Braşov pentru proiectul înfiinţării ‘parcului’ Brassovia, o arie protejată de interes local în care să fie cuprinse, într-o prima fază, toate pădurile municipalităţii braşovene de pe raza oraşului – 7.830,7 hectare – şi care prevede, pe viitor, aderarea la această arie a localităţilor limitrofe, care au suprafeţe forestiere, până la un total de 15.000 de hectare.

Înfiinţarea ‘Parcului Brassovia’ a fost unul dintre principalele proiecte lansate în campania electorală înainte de câştigarea alegerilor de către actualul primar USR al Braşovului, Allen Coliban, acesta fiind prezentat Consiliului Local sub forma de ‘Arie Naturală Protejată de Interes Local (Parc Natural’.

Consiliul Local Braşov, prin majoritatea PNL-PSD, a respins, însă, proiectul. Secretarul de stat liberal în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Banciu, a arătat că modalitatea propusă de primarul Braşovului, Allen Coliban, este mult prea complicată, iar documentaţia care stă la baza acestui proiect nu este conformă cu legea, iar obiectivul de a proteja pădurile braşovene poate fi atins şi prin modificarea amenajamentelor silvice. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks