Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, a atras atenţia, în timpul interviului la CSM, că în ziua de azi infractorii sunt nativi digital, iar în general autorităţile sunt cu un pas în urma acestora, mai ales în ceea ce înseamnă comunicare criptată sau fluxul de criptomonede.
În cadrul interviului susţinut joi în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior Magistraturii, Alina Albu a dat câteva detalii despre grupările infracţionale care acţionează la nivelul Uniunii Europene.
‘Peste 70% dintre grupările cunoscute şi monitorizate la nivelul UE acţionează în cel puţin trei state europene, nu se limitează la un singur stat. De asemenea, 65% dintre grupările care acţionează în UE sunt formate din cetăţeni ai mai multor state, cel puţin trei state. Aproximativ 40% dintre grupările infracţionale din UE se ocupă cu traficul de droguri, fapt care conduce şi în România la o evoluţie de gen. Infractorii sunt nativi digital şi, în general, autorităţile sunt cu un pas în urma infractorilor în ceea ce priveşte utilizarea a tot ceea ce înseamnă comunicare criptată sau fluxul de criptomonede, motiv pentru care toate aceste riscuri şi ameninţări constituie riscuri şi pentru statul român, chemat să contribuie la eforturile comune de destructurare a acestor reţele, care au depăşit cu mult graniţele unui singur stat şi care afectează stabilitatea întregii Europe’, a explicat Alina Albu.
Ea consideră că România şi celelalte state ale UE trebuie să garanteze că infracţiunile nu aduc profit şi să se asigure că banii făcuţi din infracţiuni sunt confiscaţi, iar infractorii sunt lăsaţi fără resurse financiare.
‘Este absolut necesar să ne adaptăm şi noi erei digitale şi să ajungem cât mai aproape de infractori. Anchetele trebuie să fie centrate pe domenii prioritare. Unele state sunt afectate mai mult de traficul de droguri, altele de contrabandă sau altele sunt afectate de fraude cu fonduri europene. Toate trebuie monitorizate la nivel Uniunii Europene’, a mai spus Albu.