Palatul Apelor din Timişoara, o impunătoare clădire construită în anul 1901 după planurile arhitectului budapestan Lipot Baumhorn şi care acum este sediul Administraţiei Apelor Banat, intră în circuitul expoziţional şi cultural al oraşului, în anul Capitalei Europene a Culturii, cu primul eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei, care va fi vernisat vineri, la ora 15,00.
‘Instituţia îşi deschide porţile pentru public la vernisajul expoziţiei de pictură intitulate ‘APA – interferenţe culturale’, găzduită de Palatul Apelor din Timişoara. În perioada 18-24 martie, iubitorii de frumos care trec prin oraş pot admira 25 de lucrări semnate de nouă artişti plastici timişoreni, care au avut drept muză Apa: Dorothea Hîrjoi, Smaranda Moldovan, Lia Popescu, Nada Stojic, Viorel Coman, Dorel Olteanu, Bela Tar, Pavel Torony şi Costin Brăteanu. Indiferent că sursa de inspiraţie e râul, oceanul, ploaia sau Canalul Bega, artiştii plastici ne propun o incursiune în interiorul nostru pentru a ne descoperi sensibilitatea şi lumina de dinăuntru, privind lumina de dinafară, cea a apei’, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Apelor Banat, Sorina Neaga.
Expoziţia este dedicată Zilei Mondiale a Apei, care anul acesta are mesajul ‘Fii schimbarea pe care tu vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează’.
Curatorul expoziţiei este artistul plastic Costin Brăteanu.
Tot la Palatul Apelor, publicul larg este aşteptat sâmbătă şi duminică, între 13,30 – 17,30 şi de luni până vineri între orele 09,30 – 15,30, pentru a admira simţirea artiştilor expozanţi, dar şi frumuseţea clădirii Palatului Apelor.
Palatul Apelor din Timişoara, realizat în 1901, în stilul anilor de început de secol XX, când Europa era dominată de curentul secession eclectic, se remarcă prin decoraţiunile inspirate din mediul acvatic, peşti, căluţi de mare, scoici şi plante acvatice şi se află vizavi de Catedrala Mitropolitană, pe malul Canalului Bega.