Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede procedurile prin care unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de sălile şi grădinile de spectacol cinematografic din zona lor.
S-au înregistrat 255 voturi ‘pentru’ şi 23 abţineri.
Proiectul modifică şi completează Legea 328/2006 privind cinematografia.
Actul normativ stabileşte etapele procedurale de preluare a sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic care au trecut din domeniul privat al statului şi din administrarea RADEF ‘România-Film’, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi în administrarea consiliilor locale respective şi pentru care nu au fost îndeplinite formalităţile de predare-primire.
Astfel, autorităţile administraţiei publice locale vor notifica RADEF ‘RomaniaFilm’, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu privire la intenţia de a prelua imobilul respectiv, iar RADEF trebuie să transmită, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la primirea comunicării, informaţiile cu privire la imobilul solicitat: activul şi pasivul; numărul de salariaţi; bunurile mobile aflate în inventar; investiţiile realizate de către şi/sau în beneficiul RADEF ‘RomaniaFilm’.
De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale vor trebui să notifice RADEF, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data primirii acestor informaţii, cu privire la manifestarea de voinţă privind încheierea protocolului de predare/primire a imobilului care face obiectul solicitării, în condiţiile acoperirii cheltuielilor studiilor sau expertizelor prealabile, după caz, ulterior emiterii unei hotărâri de consiliu local/municipal în acest scop sau la renunţarea motivată la preluarea imobilului.
RADEF ‘RomaniaFilm’ trebuie să întocmească protocolul de predare-primire şi să îl transmită, în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea notificării din partea autorităţii locale privind dorinţa de a prelua imobilul, iar autoritatea locală, la rândul ei, trebuie să adopte hotărârea privind încheierea protocolului, în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data primirii acestuia de la RADEF ‘RomaniaFilm’.
Totodată, RADEF va informa Ministerul Culturii cu privire la schimbarea situaţiei juridice a imobilelor aflate în posesia sa respectiv cu privire la toate imobilele predate autorităţilor administraţiei publice locale, pe baza protocoalelor de predare – primire, în termen de cel mult 30 de zile de la producerea evenimentului, respectiv de la semnarea protocolului de predare/primire.
‘Preluarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic de către autorităţile administraţiei publice locale se realizează cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. II. pct. 2-4 din Legea nr. 328/2006 şi cu achitarea contravalorii investiţiilor realizate de către şi/sau în beneficiul RADEF, mai prevede proiectul.
În considerarea strategiei proprii de dezvoltare locală, autorităţile administraţiei publice locale primitoare au obligaţia de a stabili, în condiţiile legii, destinaţia, investiţiile necesare, modul de exploatare şi, după caz, obiectivele şi regulile de funcţionare a instituţiei publice care asigură exploatarea bunului imobil preluat cu respectarea procedurii, ţinând cont de situaţia bunului imobil, constatată la data semnării protocolului de predare-primire, care poate fi: bun imobil aflat în folosinţă, cu destinaţie de cinematograf sau altă destinaţie culturală/artistică sau, după caz, cu destinaţie economică/comercială sau bun imobil aflat în conservare/scos din uz.
Pentru realizarea investiţiilor necesare în imobilul preluat, inclusiv reabilitare, dotare şi/sau modernizare, după caz, autorităţile administraţiei publice locale vor beneficia de un termen de cel mult 6 ani, calculat de la data ultimului act de punere în aplicare a protocolului de predare-primire a imobilului sau de la data încetării perioadei de amortizare a investiţiei sau, după caz, de la data acordării investitorului de despăgubiri de către autorităţile administraţiei publice locale, reprezentând contravaloarea investiţiei neamortizate.
În imobilul reabilitat, autorităţile administraţiei publice locale şi/sau instituţiile publice care asigură exploatarea acestuia, după caz, vor fi obligate să asigure condiţii pentru desfăşurarea de activităţi cultural-artistice, corespunzător prevederilor legale aplicabile, inclusiv difuzarea de producţii cinematografice, producţii autohtone de arhivă şi producţii cinematografice europene, după caz.
Obligaţiile prevăzute în prezenta lege se menţin în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale şi/sau a instituţiilor publice care asigură exploatarea imobilului, după caz, pentru o perioadă de cel puţin 30 ani, calculată de la darea în folosinţă a imobilului.
În situaţia în care imobilul preluat de autorităţile administraţiei publice locale în condiţiile prezentei legi nu mai poate fi utilizat/reabilitat, acesta poate fi demolat şi terenul aferent poate fi utilizat pentru realizarea unui alt obiectiv de interes public, conform hotărârii consiliului local al comunei/oraşului/municipiului, mai prevede proiectul.
Proiectul mai prevede interzicerea autorităţilor administraţiei publice locale să treacă imobilele preluate în baza prezentei legi din domeniul public în domeniul privat al respectivelor autorităţi administrativ-teritoriale.
Camera Deputaţilor este for decizional.