Consilierul de stat Mădălina Turza a subliniat importanţa incriminării celor care cumpără serviciile victimelor traficului de persoane.
Ea a atras atenţia, marţi, la o conferinţă despre traficul de persoane, că România este una dintre principalele ţări sursă ale acestui fenomen pentru Uniunea Europeană.
‘Oricât de mult s-ar lupta Poliţia Naţională, poliţiile europene şi toate structurile de combatere a acestui fenomen să prindă infractorii, atât timp cât la capătul celălalt al firului, adică în vestul Europei, vor exista oameni dispuşi să plătească sute de milioane şi miliarde de euro ca să cumpere serviciile unor copii, fete, femei sau a unor oameni transformaţi în sclavi (…), infractorii vor găsi modalităţi de a păcăli oamenii’, a spus Mădălina Turza.
Ea a punctat că la nivel european se discută noul proiect de directivă împotriva traficului de persoane, care aduce pe agenda europeană o serie întreagă de aspecte importante, cum ar fi combaterea traficului de persoane în mediul online, incriminarea şi reducerea cererii în domeniul traficului de persoane, cercetarea şi condamnarea clienţilor.
Mădălina Turza a spus că în România în ultimii doi ani s-au făcut paşi importanţi în combaterea traficului de persoane.
‘Pe lângă faptul că s-a schimbat arhitectura sistemului antitrafic în România, în sensul în care astăzi există un coordonator naţional al luptei antitrafic şi un raportor naţional, România are deja incriminată cererea’, a punctat Mădălina Turza.
Potrivit acesteia, România a făcut ‘paşi strategici’ în ceea ce priveşte identificarea victimelor traficului de persoane. Mădălina Turza a făcut referire, printre altele, la camere de ascultare pentru copiii victime ale diferitelor tipuri de infracţiuni şi la un fond de urgenţă pentru victimele traficului de persoane.
La rândul său, coordonatorul european antitrafic, Diane Schmitt, a atras atenţia că România şi Uniunea Europeană trebuie să acţioneze împreună pentru a combate traficul de persoane.
Ea a punctat că provocările ţin de identificarea victimelor traficului de persoane, oprirea traficanţilor şi de dimensiunea digitală. Diane Schmitt a afirmat că traficanţii folosesc internetul, social media să recruteze victime, să le exploateze, să le organizeze transportul şi să le facă publicitate.