Casa Avramide din municipiul Tulcea găzduieşte, începând de vineri, expoziţia ‘Geometrii descriptive’, semnată de Spiru Chintilă, artistul care a împodobit centrul oraşului cu o lucrare monumentală de mozaic.
Expoziţia reuneşte 36 de lucrări aflate în patrimoniul unei societăţi private din Bucureşti şi va fi deschisă publicului până pe data de 7 aprilie.
‘Am ţinut să facem o radiografie a lucrărilor sale şi inspiraţia principală a fost mozaicul din Tulcea creat de Spiru Chintilă. Am pornit de la schiţa prezentată Primăriei Tulcea şi am făcut o selecţie care ar putea să reprezinte întregul dialog pe care l-a creat cu spaţiul figurativ şi spaţiul mai puţin reprezentat în arta anilor 70. Ţinând cont de faptul că în perioada respectivă a fost un val imens de cubism, am ţinut să arătăm şi lucrări mai cubiste, dar am vrut să redăm şi iubirea lui faţă de spaţiul dobrogean’, a declarat pentru AGERPRES curatoarea expoziţiei, Iselin Huluba.
Expoziţia include şi câteva diapozitive cu secvenţe din viaţa personală a artistului.
‘Cel mai important ar fi pentru publicul din Tulcea să vină la expoziţie, ţinând cont de faptul că este o lucrare monumentală în oraşul lor pe lângă care trec aproape zilnic şi mi se pare interesant să afli un pic mai mult despre oraşul în care locuieşti şi să rămânem cât mai aproape de spaţiul cultural şi educaţional’, a mai spus Iselin Huluba.
Spiru Chintilă (n.1921, d. 1985) a fost un artist plastic eminent, recunoscut pe plan naţional şi internaţional. A fost preşedintele Fondului Plastic, timp în care s-a construit Combinatul Fondului Plastic şi membru al Asociaţiei internaţionale de ceramică din Geneva. A contribuit la înfiinţarea Muzeului de artă contemporană din Galaţi şi a Muzeului de artă din Medgidia, iar de-a lungul carierei de artist a semnat aproape 2.000 de lucrări care s-au regăsit în peste 200 de expoziţii organizate în ţară şi străinătate.
Alături de alţi artişti, Spiru Chintilă a semnat mai multe lucrări monumentale de mozaic, unul dintre ele fiind în aer liber, în centrul oraşului Tulcea. Lucrarea realizată în anul 1978 celebrează industrializarea oraşului.