Ziua Olteniei, marcată pe 21 martie, când Tudor Vladimirescu intra, în anul 1821, cu pandurii în inima Bucureştiului, a fost sărbătorită, marţi, la Craiova cu expoziţii de pictură, fotografie, documente şi spectacol de tradiţii, organizate de primăria municipiului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj.
Evenimentele au fost deschise la Muzeul de Artă – Centrul Constantin Brâncuşi de oficialităţile locale care au evocat istoria, tradiţiile şi personalităţile regiunii, referindu-se însă şi la proiectele în derulare, dar şi la cele care vor urma.
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că în 2017 a fost votată o lege în Parlamentul României după ce s-a hotărât că această regiune ‘aparte’ are nevoie de o zi a ei care să se sărbătorească anual în jurul datei de 21 martie, momentul când Tudor Vladimirescu a intrat în Bucureşti.
‘Spuneam că este o regiune aparte pentru că niciodată nu a cunoscut subordonarea. În momentele în care turcii au încercat să aservească această regiune s-au ridicat haiduci şi sunt cunoscute în istorie incursiunile pe care le făceau peste Dunărea îngheţată, în raiaua de la Vidin. Aşa Paşa Pazvantoglu s-a ales cu porecla de Pazvante Chioru, pentru că în luptă şi-a pierdut un ochi. Apoi este cunoscut în istorie şi suntem celebri pentru asta în tot ceea ce înseamnă spaţiul ţinutului habsburgic, Imperiului Austro-Ungar, pentru că a fost singura provincie din care austriecii s-au retras fără război. Au stat 20 de ani aici, o perioadă în care tinerii olteni nu se puteau căsători dacă nu omorau un soldat austriac. Vă daţi seama că i-au decimat pe parcursul celor 20 de ani. Şi totul a culminat cu incendierea garnizoanei austriece din cauza faptului că unul dintre soldaţi se pare că se legase de o craioveancă. A fost momentul în care şi-au pierdut cea mai mare parte a armatei şi atunci au hotărât să se retragă din această zonă’, a spus Vasilescu.
Aceasta a subliniat că tot din Craiova ‘au pornit şi unirile’: Unirea de la 1600 a lui Mihai Viteazu, Unirea principatelor de la 1859 care a fost prefigurată cu 2 ani înainte la Craiova şi a fost imortalizată Hora Unirii pe pânză de către Teodor Aman, precum şi Revoluţia de la 1821 şi cea de la 1848.
‘Aşadar avem o istorie bogată, dar avem şi un ţinut minunat şi mă bucur foarte mult că astăzi alături de noi sunt reprezentanţii celor cinci judeţe care alcătuiesc Oltenia. Pentru mine Oltenia este cel mai frumos ţinut, este cea mai frumoasă regiune din România şi spun asta cu mândrie. Nu există nu numai în ţara noastră, ci în întreaga lume zonă atât de frumoasă cum este cea a Cazanelor de la Mehedinţi, unde avem şi podul şi Dumnezeu, unul din cele două poduri naturale din lume’, a mai spus Vasilescu.
Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că de 6 ani la Craiova este marcată Ziua Olteniei pe 21 martie.
‘Din 2017, în fiecare an aducem în faţa tuturor, în faţa oaspeţilor, în faţa prietenilor spiritul nostru. Ne mândrim cu istoria, cu tradiţiile noastre, cu marile noastre personalităţi. Sunt 202 ani de când Tudor Vladimirescu intra în Bucureşti la 200 şi ceva ani distanţă de când un mare domnitor, Mihai Viteazu, unea cele trei Ţări Române. De altfel, noi arătăm în fiecare zi ceea ce suntem, un neam de piatră, cum zicea poetul, iar marile noastre personalităţi le ţinem acolo sus pe postamentul pe care-l merită. Dar azi sărbătorim. Suntem într-un centru pe care CJ Dolj l-a realizat şi l-a inaugurat anul trecut – Centrul Brâncuşi, mare oltean. Suntem într-o Craiova unde avem mari personalităţi precum Marin Sorescu, Eugen Ionesco, mari inventatori precum Gogu Constantinescu’, a spus Vasile.
Acesta a mai afirmat că anul acesta cele două cule din Dolj, de la Cernăteşti şi Brabova (locuinţe fortificate din timpul lui Tudor Vladimirescu), vor fi inaugurate după reabilitare şi consolidare, iar în proximitatea lor va fi realizat Muzeul Băniei Rurale, ‘pentru că Mica Valahie a reprezentat forţa şi spiritul naţiunii noastre’.
Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei, IPS Irineu, a afirmat că numai prin coeziune locuitorii unei zone au forţa de a-şi spune cuvântul pretutindeni.
‘În cea mai importantă carte a omenirii, veche cât istoria, în Sfânta Scriptură, se spune un cuvânt al profetului David: cât de bine este şi cât e de frumos să fie fraţii împreună. Este un cuvânt al profetului care ne revendică astăzi întrunirea noastră. În primul rând trebuie să ne gândim că omul este o fiinţă socială, o fiinţă creată de Dumnezeu care să trăiască împreună, care să fie unul lângă altul, care să realizeze valori în comuniune. Aşadar, când ne gândim la Oltenia, ne gândim la moşii şi strămoşii noştri, ne gândim la cei care ne-au dăltuit şi ne-au format cultura şi civilizaţia noastră din acest străvechi pământ românesc. Şi putem spune cu poetul că pământul din munţii şi până-n vale e plin de mormintele lor. Din această zonă ne-am ridicat şi noi şi avem obligaţia de a se duce mai departe, ceea ce ei ne-au lăsat, ceea ce ei ne-au propus să facem încât comunitatea noastră să fie de nezdruncinat. Trebuie să avem acest spirit de coeziune şi să putem să ducem şi să ne spunem cuvântul nostru pretutindeni’, a spus IPS Irineu.
IPS Irineu a mai afirmat că istoria ne învaţă ce au fost înaintaşii noştri, dar şi ce trebuie să fim noi, ‘căci un popor care nu-şi aduce aminte de cei din trecut este un popor amnezic şi nu poate să trăiască. ‘Când Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti, el intră pentru un ideal. Strămoşii noştri ne-au dat această regiune ca noi să o îmbunătăţim şi mai mult. Putem spune că omul este o fiinţă socială, dar în acelaşi timp şi religioasă, pentru că numai prin cele două dimensiuni – pe orizontală şi verticală putem să fim cu adevărat uniţi unii cu alţii şi să ne împărtăşim aceleaşi idealuri. Aşadar, când serbăm Oltenia ne gândim întotdeauna la ceea ce am primit şi cea ce vom da mai departe. Glorie înaintaşilor noştri şi succes celor de astăzi!’, a conchis mitropolitul Olteniei.
La eveniment a participat şi vice-ambasadorul Marii Britanii în România, Tanya Collingridge, care a evocat istoria, tradiţiile şi personalităţi ale Olteniei.
‘Sunt onorată să sărbătoresc alături de domniile voastre această regiune cinstindu-i istoria, tradiţiile şi meşteşugurile. Această sărbătoare este şi prilej de comemorare a eroilor Ţării Româneşti. Nu trebuie să uităm că pe 21 martie celebrăm intrarea în Bucureşti a revoluţionarului Tudor Vladimirescu care a început revoluţia în Oltenia. Revoluţia a fost unul din momentele care a marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Celebrarea acestei victorii este importantă nu numai pentru a păstra istoria poporului român vie, cât şi pentru a sărbători patrimoniul şi tradiţiile româneşti. Nu în ultimul rând ţin să amintesc şi de personalităţile emblematice ale Olteniei precum Constantin Brâncuşi, Petrache Poenaru, Eugen Ionescu care au marcat istoria culturii mondiale şi fac cinste atât regiunii cât şi ţării ducând tradiţia Olteniei în toate colţurile lumii’, a spus vice-ambasadorul Marii Britanii în România.
Tot la Muzeul de Artă – Centrul Constantin Brâncuşi a fost deschisă şi expoziţia ‘Craiova de altădată’ care cuprinde imagini cu atmosfera oraşului în perioada Belle Epoque şi în prima jumătate a secolului al XX-lea, cu Parcul ‘Nicolae Romanescu’ – de la construcţie şi până în prezent, dar şi imagini citadine, de epocă cu Palatul de Justiţie, Piaţa Nouă, Calea Unirii sau Banca Comerţului. Expoziţia rămâne deschisă publicului până duminică, 26 martie.