Guvernul a decis, miercuri, abrogarea hotărârii de amânare a închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi a exploatărilor miniere aferente acestora.
‘Abrogarea HG nr.1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi a exploatărilor miniere aferente acestora este o consecinţă a modificărilor aduse OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările ulterioare în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, prin care s-a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de 3 ani, sau scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce ţin de reforma pieţei energetice’, se precizează într-un comunicat transmis de Executiv.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, după şedinţa de Guvern, că, după cum se cunoaşte, Comisia Europeană a solicitat o serie de clarificări în ceea ce priveşte problema decarbonizării şi a modalităţii în care este pusă în aplicare Legea în domeniu, iar prin adoptarea acestei hotărâri se va putea să valida jalonul din PNRR şi să fie dusă la bun sfârşit o reforma decarbonizării considerată strategică.
‘Discutăm de Ordonanţa 108 din 2022, care prevede o serie de măsuri pe linia scoaterii din uz, respectiv a scoaterii din exploatare a grupurilor energetice care încă funcţionează pe bază de cărbune. Şi astăzi Guvernul României a adoptat o hotărâre de Guvern, ultima, pe linia aceasta a măsurilor care privesc decarbonizarea încât să putem să validăm jalonul şi, desigur, să ducem la bun sfârşit o reformă considerată reformă strategică, cea privind decarbonizarea’, a afirmat Boloş.