Sute de elevi şi preşcolari din mai multe unităţi de învăţământ din judeţele Dolj şi Gorj s-au întâlnit în ultimele trei săptămâni cu reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, în cadrul unor activităţi educative organizate de Ziua Mondială a Apei şi au realizat sute de materiale pe tema protejării resurselor de apă.
Prin desene, colaje şi poveşti, elevii au arătat că ‘apa nu este doar un element necesar vieţii, ci este însăşi viaţa’, ‘este bogăţia fără seamăn de pe Pământ’, ‘este cea mai delicată, cea mai pură, este sufletul Pământului!’, motive pentru care trebuie preţuită şi protejată.
‘Copii au arătat că ştiu să preţuiască apa şi au amintit cât de importantă este aceasta pentru viaţă, pentru oameni, animale şi plante. Beneficiile apei sunt multe şi de neînlocuit, de aceea, fiecare picătură contează. Deşi poate părea un gest mic, rezultatul muncii depuse de către micuţi pentru crearea diferitelor desene, colaje, poveşti ne arată că numai uniţi putem face lucruri mari, iar ei sunt cei care contribuie la schimbarea pe care vrem să o vedem în lume! Plecând de la ideea că educaţia şi mentalitatea se schimbă mult mai uşor la vârste fragede, pentru a avea o societate asumată, le-am arătat elevilor, de diferite vârste, prin diferite materiale didactice, cum pot contribui la gestionarea durabilă a apei şi mediului’, susţin reprezentanţii ABA Jiu.
Ziua Mondială a Apei 2023 este sărbătorită sub semnul accelerării schimbărilor pentru a rezolva criza apei.
‘Mulţi dintre noi nu suntem, din păcate, conştienţi cât de vulnerabilă este resursa de apă şi nici de riscurile la care aceasta este expusă, de la poluări accidentale, la fenomene extreme, aşa cum sunt seceta sau inundaţiile. Evenimentele hidrologice din ultima perioadă, atât din România, cât şi din Europa ar trebui să ne facă să conştientizăm că apa nu este o resursă inepuizabilă’, mai spun reprezentanţii ABA Jiu.
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au desfăşurat, timp de trei săptămâni, o serie de activităţi de Ziua Mondială a Apei, printre acestea numărându-se şi cele educative din unităţile de învăţământ partenere. Printre unităţile de învăţământ care au desfăşurat evenimente împreună cu specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu se numără Şcolile Gimnaziale ‘Mihai Viteazul’, ‘Sf. Gheorghe’, ‘Decebal’, ‘Lascăr Catargiu’ din Craiova, Şcoala Gimnazială Filiaşi, Grădiniţele PP ‘Floarea Albastră’ Craiova, ‘Paradisul Copiilor’, ‘Floarea Soarelui’, Grădiniţa ‘Lumea Copiilor’ din Târgul Jiu, Colegiul Tehnic ‘Constantin Brâncuşi’, Structura Gimnazială nr. 5 Petrila.