Peste 10 hectare cultivate cu cireşi ar putea fi afectate din pricina secetei, anunţă specialiştii din cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa, judeţul Buzău.
Prin urmare, este de aşteptat ca producţia de fructe din acest an să scadă.
Staţiunea Pomicolă Istriţa strânge anual mii de vizitatori, fiind locul în care fermierii pot face schimburi de experienţă, dar şi achiziţii de pomi fructiferi sau fructe, pe perioada verii.
Soiurile de cireşe atrag de fiecare dată un public numeros, staţiunea fiind cea care organizează în luna iunie un târg al cireşelor. În acest an însă producţia de fructe ar putea scădea ca urmare a secetei.
‘Este o problemă destul de mare cu seceta. Deficitul mare de apă din sol ar putea afecta cireşii mai ales în locurile unde nu s-au irigat pomii. Majoritatea culturilor resimt lucrul acesta. Din punct de vedere al temperaturilor, momentan lucrurile sunt bune, cel puţin aici la noi, pentru că pomii nu au fost afectaţi de frig, dar în continuare există risc. Avem 10 hectare de cireşi din diverse soiuri’, a declarat pentru AGERPRES şeful Staţiunii Pomicole Istriţa, Rareş Pândaru.
Dacă deocamdată culturile de cereale nu au fost afectate de secetă, specialiştii în agricultură spun că deficitul de apă din sol ar putea crea probleme sectorului pomicol.
‘Nu a mai plouat de o perioadă de timp. Precipitaţiile de pe timpul iernii nu au fost atât de însemnate încât să refacă rezerva de apă din sol. Putem vorbi de o secetă pedologică. În profunzimea solului nu există apă de ajuns şi este posibil ca acest lucru să poată afecta zona pomicolă’, a precizat pentru AGERPRES Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.