Greenpeace România şi Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan organizează, sâmbătă, o acţiune civică, la care sunt invitaţi cetăţenii preocupaţi de situaţia suprafeţei de 12 hectare retrocedată din Parcul IOR.
‘Sâmbătă, de la ora 12,00, invităm toţi cetăţenii îngrijoraţi, revoltaţi sau doar curioşi de ce se întâmplă cu zona retrocedată din parcul IOR. Ne întâlnim la gura de metrou Titan, în intersecţie, pentru a vedea distrugerile din parcul nostru drag şi pentru a discuta despre soluţiile legale prin care această zonă verde poate fi protejată şi reintegrată în parcul IOR-Titan. Interesul cetăţenilor trebuie prioritizat în faţa interesului privaţilor. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de întregul Bucureşti’, se arată în anunţul postat pe Facebook.
Grupul de Iniţiativă Civică IOR a lansat şi o petiţie, semnată până în prezent de 8.340 de persoane, prin care cere liderilor politici şi autorităţilor abilitate ‘să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR, să oprească degradarea premeditată a ‘zonei retrocedate’ şi să protejeze de urgenţă această oază verde de dimensiuni considerabile şi extrem de importantă’ pentru Bucureşti.
‘O suprafaţă de 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să fie pierdută pentru totdeauna din patrimoniul verde al comunităţii noastre. Lipsa de interes a autorităţilor pentru conservarea mediului natural şi lăcomia speculatorilor imobiliari dezmembrează un spaţiu verde vital în contextul poluării excesive în care trăim, dar şi extrem de important pentru identitatea cartierului Titan şi a Bucureştiului. Un oraş nu poate să respire cărămizi, borduri şi betoane. Oraşul este construit din comunităţi iar acestea se destramă în absenţa unui mediu natural sănătos. Dezvoltarea economică a comunităţilor noastre nu trebuie să se facă în detrimentul spaţiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea şi extinderea acestora’, se menţionează în petiţie.
Ovidiu Roşu, medic veterinar şi fondatorul al Fundaţiei Visul Luanei, şi-a exprimat susţinerea faţă de acest demers.
‘Urlăm după natură, dar ne-o betonăm cu prima şansă de îmbogăţire de pe urma ei. Ţipăm în gura mare că nu putem respira în oraş, dar tăiem toţi copacii care se pun în calea ‘dezvoltatorilor’ noştri. (…) IOR-ul e parcul în jurul căruia am trăit ultimii mei 13 ani. În el am alergat sute de kilometri de-a lungul anilor. În timpul acelor alergări mi-am putut linişti mintea sufocată de probleme şi lipsuri, am putut vorbi cu mine şi am putut să-mi răspund la multe din întrebările care m-au făcut să fiu cine sunt acum. Cel mai probabil alergând prin IOR am decis să rămân în ţară, să continui să lupt şi să construiesc pentru animale ce am reuşit până acum. Deşi o palidă flacără a naturii, parcurile urbane sunt la fel de importante ca şcolile şi spitalele. În ele învăţăm, în ele socializăm, în ele ajungem să ne respectăm. Nu ar trebui să le ignorăm’, a scris el pe Facebook.
Actorul Tudor Chirilă a semnalat de asemenea evenimentul de sămbătă şi i-a atras atenţia liderului PSD, Marcel Ciolacu, asupra situaţiei din Parcul IOR.
‘Marcel Ciolacu, am văzut că vă preocupă soarta sectoarelor din Bucureşti, precum şi stilul de viaţă al locuitorilor. Serviţi şi Sectorul 3? O suprafaţă de 12 hectare din Parcul IOR-Titan, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureştiului’, a fost mesajul său pe Facebook.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vizitat miercuri zona retrocedată din Parcul IOR, remarcând, cu acest prilej, că niciodată nu a mai văzut un număr atât de mare de copaci tăiaţi ilegal.
El a menţionat că avocaţii contractaţi de Primăria Capitalei verifică legalitatea dispoziţiei de retrocedare, dar şi în ce măsură proprietarii ar putea fi sancţionaţi pentru defrişare sistematică.