Universitatea Politehnica Bucureşti şi-a asumat rolul de a fi ‘un far’ pentru România şi de a se afirma şi mai puternic pe plan naţional şi internaţional, a afirmat, vineri, rectorul Mihnea Costoiu, în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 205 ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ superior.
‘Încă din primii ani de existenţă, Politehnica din Bucureşti şi-a asumat misiunea de face educaţie de calitate, o educaţie accesibilă tuturor, indiferent de pătura socială, etnia, genul sau chiar ţara din care proveneau. Acesta a fost locul în care educaţia a fost eliberată de constrângeri şi oferită tuturor celor care doreau să înveţe şi să creeze. Generaţii întregi de studenţi şi profesori au avut şansa de a se dezvolta datorită acestei deschideri, chiar şi atunci când educaţia era rezervată elitelor. (…) După 205 ani, comunitatea noastră rămâne ghidată de acelaşi valori: a studia şi a trudi în Politehnica Bucureşti este o călătorie caracterizată de un ţel comun – dedicare pentru a face lumea mai bună prin ştiinţă. Astăzi, celebrăm valorile şi oamenii excepţionali care au făcut istoria noastră posibilă’, a afirmat Costoiu, la evenimentul ‘Dezvăluim necunoscutul de peste 205 ani’.
El a menţionat perioadele semnificative în dezvoltarea UPB, evidenţiind investiţiile de pe 700 de milioane de euro din ultimii 15 – 20 de ani.
‘Mari personalităţi ale României au avut rolul de a construi şi dezvolta prima şcoală tehnică şi, deopotrivă, România. (…) Şcoala a avut, în cei 205 ani, patru perioade de creştere specială, perioade în care investiţii sau decizii majore au schimbat semnificativ mersul generaţiilor. În prima perioadă, (…) 1881 – 1886, s-a realizat primul campus al Universităţii, localul Polizu. Apoi, între 1920 – 1940, a fost perioada de afirmare internaţională a şcolii, perioada, când, în 1934, s-a acordat, unui american, primul titlu de doctor în inginerie al Politehnicii din Bucureşti. În cea treia perioadă s-a dezvoltat, pe parcursul mai multor ani, actualul campus al Universităţii. Ultimii 15 – 20 de ani reprezintă cea de-a patra perioadă în care şcoala noastră a crescut exponenţial: două noi institute de cercetare, cămine pentru studenţi, noua bibliotecă, grădiniţa şi şcoala dedicată copiilor noştri – peste 700 de milioane de euro, investiţii în infrastructură şi resurse umană’, a menţionat Costoiu.
Rectorul UPB a subliniat că rata de angajare a absolvenţilor, încă din primul an, a depăşit 90%.
‘Aceste două secole au reunit, sub această generoasă cupolă, limbi şi confesiuni diferite, crezuri politice şi culturale diverse sub spiritul echităţii şi al legalităţii. (…) Prin cele 15 facultăţi şi aproape 200 de programe de masterat, universitatea continuă să formeze ingineri, generaţie după generaţie. Eforturile noastre de a sincroniza programa universităţii cu piaţa muncii nu au rămas neobservate, iar rata de angajare a absolvenţilor noştri, încă din primul an, a depăşit proporţia de 90%. Avem parteneriate cu universităţi şi companii din peste 100 de ţări şi peste 1.000 de parteneri din mediul privat. (…) Suntem prezenţi în cele mai importante foruri internaţionale (…) şi credem în colaborarea universitară ca mijloc al progresului. (…) Cei mai importanţi, în această comunitate, sunt studenţii, care (…) îşi fac simţită prezenţa nu doar în România, ci în toată lumea’, a adăugat Mihnea Costoiu.
Potrivit rectorului, UPB ‘şi-a asumat rolul de a fi un far pentru România, şi-a asumat rolul de a se afirma şi mai puternic în plan naţional şi internaţional, de a realiza parteneriate cu alte universităţi şi instituţii din toată lumea, de a fi un liant în societate, de a genera bunăstare’.
‘Experienţa şi cunoştinţele acumulate în aceste secole sunt doar nişte oportunităţi. Ştim că doar colaborarea ne poate duce mai departe. Ştim că raportul dintre educaţie şi cercetare şi bunăstarea unei naţiuni sunt direct proporţionale. Sperăm să înţeleagă cât mai mulţi’, a transmis Costoiu.
În cadrul evenimentului, secretarul de stat Gigel Paraschiv i-a înmânat rectorului UPB, din partea Ministerului Educaţiei, o diplomă aniversară, ‘în semn de preţuire pentru dăruirea generaţiilor de cadre didactice care prin actul educativ de înaltă ţinută academică au contribuit la formarea inginerilor de elită ai ţării, la consolidarea învăţământului universitar tehnic şi la modernizarea României’.
Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a apreciat activitatea UPB: ‘Întotdeauna când vin la Universitatea Politehnica Bucureşti vin cu o oarecare sfială. Nu sunt inginer, sunt economist şi întotdeauna am considerat că inginerii au ceva aparte. (…) Universitatea Politehnica din Bucureşti este un lider, prin echipă, prin calitatea studenţilor şi absolvenţilor, în proiectele europene, este un lider în tot ceea ce face. (…) Sunteţi, probabil, cea mai bună carte de vizită cu care România iese în faţă. (…) Să nu lăsaţi pe nimeni, vreodată, să vă taie aripile. Este un sport în ţara asta să tăiem aripile celor care se înalţă mai sus decât noi. Nu vă lăsaţi! Urcaţi cât de sus puteţi şi ridicaţi România!’.
Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, senatorul Sorin Cîmpeanu, a subliniat că UPB este un model de excelenţă, de legătură cu mediul socio-economic şi un model de guvernanţă.
‘Foarte buna guvernanţă se datorează unei experienţe. Nu putem avea profesionişti la conducerea universităţilor alegându-i prin concurs de popularitate sau schimbându-i cât mai frecvent posibil, pe principiul de dinainte de 1989 ‘daţi mai puţin să ajungă la toată lumea’. Fiecare cadru didactic să fie rector o săptămână. Nu pot fi adeptul acestei idei!’, a spus Cîmpeanu.
Potrivit ambasadorului Franţei la Bucureşti, Politehnica din Bucureşti este ‘o instituţie a progresului’, remarcând apartenenţa acesteia la Consorţiul Universităţilor Europene, participarea la programe precum Tempus sau Erasmus, precum şi prezenţa în familia universităţilor francofone.
Momentul aniversar a fost întregit de un produs al Romfilatelia, ‘un plic prima zi’, pe care au semnat fiecare dintre personalităţile participante la evenimentul din Aula Magna a UPB.
Au mai participat reprezentanţi ai Corpului diplomatic, rectori ai altor universităţi din Bucureşti şi ţară, studenţi, profesori, absolvenţi ai UPB.