Copiii din peste 250 de coruri şi ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cântat, sâmbătă, alături de familii, prieteni şi profesori pentru sănătatea planetei, în cadrul a 79 de recitaluri găzduite în spaţii publice, parcuri, pieţe sau în faţa instituţiilor din toată ţara, 26.000 de voluntari dedicându-se în acţiuni adiacente ‘Orei Pământului’.
‘Anul acesta am depăşit toate aşteptările! Acesta este un semn de sănătate pentru societatea în care trăim şi ne aduce multă speranţă. Iată cum, în al 60-lea an de existenţă neîntreruptă, programul Corului Madrigal reuşeşte să convingă mai bine de 26.000 de români să cânte împreună pentru 60 de minute şi să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor de mediu cu care ne confruntăm’, a declarat managerul Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’, Emil Pantelimon, citat într-un comunicat transmis, duminică, AGERPRES.
Anul acesta, la a şaptea ediţie ‘Ora Pământului’ organizată de Programul Naţional Cantus Mundi, copiii şi tinerii, împreună cu dirijorii şi coordonatorii zonali ai programului, au fost aplaudaţi în 64 de localităţi din 34 de judeţe – Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timişoara, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea – şi în Bucureşti.
La ora 20,30, lumina a fost stinsă pentru o oră, iar copiii au interpretat a capella selecţii din cele peste 30 de piese din broşura ‘Ora Pământului’ cu Cantus Mundi, editată anual.
În Capitală, Cantus Mundi a marcat ‘Ora Pământului’ împreună cu peste 900 de copii şi tineri din 18 coruri şi ansambluri, care au susţinut mini-concerte pe trei scene diferite amenajate în aer liber la Opera Comică pentru Copii.
Cel mai mare grup de copii a cântat pentru natură în judeţul Maramureş, la Baia Mare, în Parcul ‘Regina Maria’, unde aproape 2.000 de persoane s-au reunit prin muzică împotriva risipei care afectează planeta.
Participări impresionante în ţară au fost şi la Sibiu, unde peste 700 de copii au cântat la Promenada Mall şi la Şcoala Primară Andreiană, la Brăila, unde s-au reunit peste 500 de copii din 19 coruri pe Platoul Primăriei. La Oradea, 550 de copii au susţinut recitaluri în Piaţa Unirii sau în judeţul Buzău, unde au cântat peste 450 de copii. În toată ţara, prestaţiile copiilor tinerilor au fost aplaudate atât de familii şi de profesori, cât şi de publicul sosit special să susţină această iniţiativă.
Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi AGERPRES.
Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de dirijorul Ion Marin şi derulat de Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’. După 10 ani de activitate, Programul Naţional Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.800 de coruri. Peste 63.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, depăşind barierele legate de etnie, condiţie socială şi capacităţi fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societăţii.