Unul dintre puţinii veterani de război care mai trăiesc în judeţul Alba, Iosif Cosma Roman, a împlinit marţi 100 de ani, prilej cu care a fost vizitat de elevi ai Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul ‘Alba Iulia şi de şeful Cercului Militar, Petruţa Pop, care i-au dus mai multe daruri şi i-au transmis multă sănătate.
‘Iubeşte-ţi patria! Ţi-ai iubit patria? Ţi-ai făcut o datorie faţă de popor! Eu mi-am făcut datoria. Dragi copii, rămâneţi cu gândul la cei care şi-au vărsat sângele pentru ţară! Să fiţi sănătoşi şi să vă crească mlădiţele, pentru că un pom fără mlădiţe va fi şi fără roadă’ a fost mesajul veteranului de război ajuns la Centenar, potrivit unui comunicat postat, marţi, pe pagina de Facebook a colegiului militar.
La ceas aniversar, veteranul a fost vizitat de elevii fruntaşi Andrei Rebreanu şi Emanuela Iliescu, din clasa a X-a, însoţiţi de purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul ‘Alba Iulia, Ioana Popa, şi de Petruţa Pop, şeful Cercului Militar Alba Iulia.
Iosif Cosma Roman s-a născut în Ciugud, în 28 martie 1923, unde a copilărit alături de alţi trei fraţi mai mari, toţi urmând să lupte în cel de-al Doilea Război Mondial. Unul dintre ei, Amos, a fost luat prizonier la ruşi şi nu s-a mai întors nicicând acasă.
Sâvu, cum îi spuneau cei dragi, a fost înrolat la 20 de ani în cadrul Regimentului 91 Infanterie, în contigentul 45, unde fratele său, Simion, era sergent.
‘Îşi aduce aminte, ca şi cum ar fi fost ieri, de luptele duse împotriva armatei ungare, timp de două săptămâni, în zona Aiudului. Acolo ar fi existat cuiburi de mitraliere maghiare şi opuneau rezistenţă. În această luptă, fratele său, sergentul Simion, este împuşcat grav la picior, pe raza localităţii Livezile, iar din cauza rănilor nu va mai participa în război. Tot atunci şi veteranul nostru este rănit la ambele mâini, însă după refacere în spitalul din Craiova, este înrolat din nou, iar contigentul său ajunge la Oarba de Mureş după luptele sângeroase cunoscute. Este luat pe front şi ajunge cu camarazii săi până în Munţii Tatra, din Cehoslovacia. Povesteşte că pericolul morţii l-a însoţit pe toată durata războiului’, arată, la rândul lor, într-o altă postare, reprezentanţii Cercului Militar Alba Iulia. În Ungaria, bărbatul a fost rănit la cap de o schijă.
Veteranul şi-a amintit că a suferit de foame, alături de camarazii săi, fiind chinuiţi şi din cauza păduchilor, numiţi de soldaţi ‘partizani’, şi care stăteau pe ei în strat gros. ‘Îi luam cu mâna cum iei în palme nisipul’, spune nea Sâvu.
Din Cehoslovacia s-au întors pe jos timp de câteva luni.
După eliberare, s-a căsătorit, a avut doi copii, o fată şi un băiat, şi-a construit casă în Alba Iulia, fiind mulţi ani vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza.
‘Despre experienţa sa în război ne-a mărturisit că oamenii de azi nici nu îşi pot imagina cât de greu a fost. Înzestrat cu un talent deosebit de povestitor şi mult haz, veteranul de război Iosif Cosma Roman ne-a oferit o întâlnire de neuitat. ‘Oamenii nu au răbdare să mă asculte câte am eu să spun cum a fost în război”, a mai mărturisit el.
Acţiunea de omagiere a veteranilor face parte din cadrul proiectului ‘Credinţă şi patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război ‘, iniţiat de Cercul Militar Alba Iulia şi realizat în parteneriat cu Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’.