AcasăStiri generaleTulcea: Sea Shield 2023, la final

Tulcea: Sea Shield 2023, la final

Peste 350 de militari români, zece nave de luptă, 20 de ambarcaţiuni, un avion şi un elicopter participă, joi dimineaţa, pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, la un exerciţiu demonstrativ în cadrul programului multinaţional de instruire Sea Shield 2023, cel mai mare eveniment de acest tip organizat până acum de Forţele Navale Române (FNR).

Conform scenariului exerciţiului, cu 24 de ore înainte, inamicul a ocupat o zonă din apropierea fluviului şi urmează să fie anihilat. În timpul exerciţiului, militarii vor neutraliza o mină, vor respinge un atac al aviaţiei, un atac de la mal şi vor evacua răniţi pe apă şi uscat, la finalul acestuia urmând să aibă loc o paradă a participanţilor.

Secvenţa demonstrativă marchează finalul programului de instruire, fiind una dintre cele mai importante organizate în cadrul exerciţiului multinaţional Sea Shield 2023, program inclus din anul 2016 în programele NATO de instruire consolidată.

La demonstraţia de pe Dunăre vor asista şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general locotenent Gheorghiţă Vlad, comandantul Comandamentului Maritim Aliat al NATO, viceamiral Mike Utley, precum şi alţi şefi de structuri militare din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 2023, cel mai complex eveniment organizat de FNR parte a programelor NATO de instruire multinaţională consolidată, se desfăşoară pe Marea Neagră, pe Dunăre, în Deltă şi în zona costieră şi reuneşte circa 3.400 de militari din 13 state aliate şi partenere – Albania, Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

După ce Rusia a ocupat în anul 2014 Crimeea, România a propus seria de exerciţii Sea Shield la Summit-ul NATO de la Varşovia, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, în anul 2016 FNR organizând cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră până la momentul respectiv.

Secvenţele de pe fluviu desfăşurate zilele acestea sunt incluse pentru prima dată în exerciţiul Sea Shield, ca urmare a adaptării programului de instruire la contextul de securitate din proximitatea graniţelor fluviale şi maritime ale României.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks