Drumurile care facilitează accesul spre Rezervaţia Naturală Vulcanii Noroioşi din Ţinutul Buzăului vor fi reabilitate graţie unei investiţii de aproximativ 60 de milioane de euro, finanţată prin Programul Naţional ‘Anghel Saligny’.
Este pentru prima dată când cele două drumurile judeţene DJ 102F şi DJ 204A pe raza localităţilor Berca şi Scorţoasa, fac obiectul reabilitării, după anul 1990. Potrivit documentaţiei tehnice, lucrările ar trebui să se finalizeze în maxim 3 ani.
‘A trebuit să se ia tot felul de avize, acolo sunt şi nişte utilităţi pentru cetăţeni care trebuie relocate. Este pentru prima dată de când este înfiinţat acel drum, după anii 1990, când se fac lucrări complexe. Valoarea investiţiei este aproximativ 60 de milioane de euro’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Singura cale de acces către şi dinspre Rezervaţia Naturală Vulcanii Noroioşi sunt cele două drumuri judeţene, căi de acces aproape impracticabile în perioadele cu precipitaţii. Pe lângă importanţa turistică, drumurile sunt deosebit de importante pentru comunităţile locale, se arată într-un studiu al Consiliului Judeţean Buzău, ca urmare a faptului că la acest moment, în caz de incendii sau alte calamităţi, echipajele de salvare ajung cu dificultate.
‘Drumurile se vor reabilita, oamenii ar vrea să se facă repede, şi eu îmi doresc acest lucru, este firesc să fie aşa. Să ştiţi că acolo nu se pune doar un strat de asfalt, sunt lucruri complexe, este o zonă teribil de grea din punct de vedere al amenajărilor pentru că este o structură geologică unde se pot întâmpla lucruri de la zi la zi, mă refer la alunecări de teren. Astăzi, prin votul consilierilor judeţeni, am încheiat prima etapă, mergem şi semnăm contractul de finanţare, pentru că avem finanţare pe Programul ‘Anghel Saligny”, a precizat preşedintele CJ Buzău.
Proiectul are în vedere modernizarea drumului prin prevederea unei îmbrăcăminţi rutiere moderne, a unui sistem de colectare, dirijare şi evacuare a apelor din zona drumului dar şi consolidarea unor poduri sau ridicarea unor ziduri de sprijin din beton, în zonele cu alunecări de teren.
Rezervaţia Naturală Vulcanii Noroioşi, fenomen natural unic în Europa, atrage anual sute de turişti.