AcasăStiri generaleMinistrul Tîlvăr a vorbit cu preşedinţii comisiilor de Apărare din Congresul SUA...

Ministrul Tîlvăr a vorbit cu preşedinţii comisiilor de Apărare din Congresul SUA despre colaborarea din domeniu

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut programate, joi, întâlniri cu preşedinţii comisiilor Forţelor Armate din Senat şi Camera Reprezentanţilor, senatorul Jack Reed, respectiv congresmanul Mike Rogers.

În acest context, arată MApN, Tîlvăr a avut discuţii privind situaţia de securitate la Marea Neagră şi sprijinul acordat Ucrainei, în contextul invaziei ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse în Ucraina, perspectiva cooperării bilaterale şi a consolidării posturii forţelor SUA pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi despre eforturile de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii în România, aliniate programelor de cooperare cu SUA, având în vedere angajamentele naţionale pe palierul alocărilor bugetare pentru apărare.

Oficialul român a salutat împlinirea a trei decenii de la lansarea ‘State Partnership Program’, platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români şi cei ai Gărzii Naţionale a statului american Alabama.

Angel Tîlvăr a transmis preşedinţilor celor două comisii că România rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite şi a mulţumit pentru angajamentul consistent al forţelor SUA dislocate în ţara noastră, în scopul consolidării securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic, ca o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid româno-american.

De asemenea, a apreciat eforturile administraţiei americane pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră, punctând importanţa validării, de către Congres, în perioada următoare, a propunerii legislative în acest sens.

Totodată, a menţionat importanţa pe care România o acordă respectării angajamentelor pe palierul repartizării echitabile a responsabilităţilor în cadrul NATO, prin alocarea unui procent de 2,5% din PIB pentru apărare începând cu anul acesta, din care un procent semnificativ este destinat achiziţiilor de echipamente majore şi activităţilor de cercetare-dezvoltare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks