Activitatea instanţelor va fi degrevată şi eficientizată de asistenţii judecătorului, prevede o propunere legislativă privind reglementarea statutului acestora, depusă la Parlament.
Propunerea legislativă privind statutul asistentului judecătorului, iniţiată de deputatul PSD Laura Vicol-Ciorbă, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, forul decizional fiind Senatul.
‘Prezenta lege reglementează statutul asistentului judecătorului, a cărui activitate constituie un sprijin pentru judecători, contribuind la degrevarea activităţii acestora, prin îndeplinirea oricăror atribuţii stabilite în condiţiile legii de judecători şi asigurând premisele pentru îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii actului de justiţie’, prevede propunerea legislativă.
Potrivit acesteia, asistentul judecătorului este obligat ca, prin întreaga sa activitate, să respecte independenţa judecătorului, drepturile şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţa legii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanţilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora.
Asistenţii judecătorului vor funcţiona la curţile de apel, la tribunale, la tribunale specializate, precum şi la judecătoriile din municipiul Bucureşti, şi la cele care îşi au sediul în reşedinţele de judeţ.
La propunerea preşedintelui curţii de apel, în funcţie de volumul de activitate al judecătoriei, complexitatea cauzelor şi gradul de ocupare al schemei de personal, posturi de asistenţi ai judecătorului se pot înfiinţa şi la nivelul altor judecătorii din circumscripţia acesteia.
Recrutarea asistenţilor judecătorului se face prin concurs organizat la nivelul curţilor de apel, potrivit regulamentului aprobat de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Poate fi numită în funcţia de asistent al judecătorului persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu; este licenţiată în drept; nu are antecedente penale; cunoaşte limba română; este aptă din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei; se bucură de o bună reputaţie.
Pentru activitatea desfăşurată, asistenţii judecătorului au dreptul la o salarizare stabilită în condiţiile prevăzute de lege pentru judecătorii stagiari. AGERPRES / (AS – autor: Cătălina Matei, editor: Marius Frăţilă)