Acasă93Harghita: Defilare cu cavalerie, în premieră de Ziua Jandarmeriei, la Miercurea-Ciuc

Harghita: Defilare cu cavalerie, în premieră de Ziua Jandarmeriei, la Miercurea-Ciuc

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a organizat, luni, mai multe activităţi de marcare a Zilei Jandarmeriei, în premieră fiind prezenţi la defilarea efectivelor şi a tehnicii din dotare mai mulţi cai din Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române şi câini care servesc în Jandarmerie.

Manifestările au început de dimineaţă, când pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc a fost prezentată o expoziţie de tehnică şi materiale aflate în dotarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. Pe platou au venit şi şase cai, din rasele ‘cal de sport românesc’ şi ‘Nonius’, care au devenit, în scurt timp, centrul atenţiei şi principala atracţie a celor veniţi la eveniment.

Căluţii au sosit la Miercurea-Ciuc duminică seară, după un drum de şase ore de la Bucureşti, iar apoi au fost pregătiţi de sărbătoare, cu mare grijă şi atenţie, a povestit lt. col Sorin Bucurică, comandant de batalion din cadrul Jandarmeriei capitalei.

Potrivit acestuia, caii sunt parte a familiei colegilor săi, subofiţeri, care îi au în grijă, legătura om-animal fiind una foarte apropiată.

‘Noi executăm misiuni de toate genurile, aceasta este o misiune de reprezentare a imaginii Jandarmeriei, iar eu şi colegii mei suntem mândri că am putut ajunge în judeţul Harghita, cu ocazia Zilei Jandarmeiei Române. (…) Sunt foarte uimit şi apreciem că din momentul în care am venit la această festivitate, oamenii din Harghita şi din municipiu sunt alături de noi şi chiar s-au îndrăgostit de căluţii noştri de serviciu. (…) Caii primesc morcov, zahăr, atât de la călăreţi care sunt cu ei, cât şi de la cetăţenii municipiului, deja mai devreme am avut câţiva copilaşi care se îngrămădeau să îi servească cu morcovi şi zahăr’, a spus lt col Sorin Bucurică.

La rândul său, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, col Dan Iamandi, a declarat că a dorit ca detaşamentul de cavalerie să fie prezent la Miercurea-Ciuc, în premieră de Ziua Jandarmeriei, întrucât caii sunt animale foarte iubite, lucru care s-a şi văzut luni, dar şi pentru că aceştia participă la foarte multe misiuni.

După ce au fost mângâiaţi, fotografiaţi şi recompensaţi, cei şase cai au făcut parte din dispozitivul de defilare, alături de efectivele şi tehnica IJJ şi, împreună cu mai mulţi câini-jandarmi, au fost îndelung aplaudaţi. Ulterior, au mai zăbovit un pic pe platoul din centrul oraşului, pentru o nouă sesiune de fotografii.

La evenimentul de pe platoul din centrul oraşului au participat şi prefectul judeşului Harghita, Petres Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, dar şi alţi şefi de instituţii din judeţ, care colaborează cu IJJ.

Manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei au mai inclus o şedinţă festivă, dar şi un concert concert extraordinar susţinut de Ansamblul etnofolcloric ‘Plăieşii’, din Republica Moldova, organizat cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Harghita din cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi a Asociaţiei IPA- Regiunea 2 Harghita. AGERPRES / (AS, A – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks