AcasăStiri generaleSenat/ Modificare în privinţa perioadei contractelor de muncă în universităţi - proiect...

Senat/ Modificare în privinţa perioadei contractelor de muncă în universităţi – proiect adoptat

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, un proiect în domeniul învăţământului superior iniţiat de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată nu poate fi transformat în unul pe perioadă nedeterminată fără organizarea unui concurs.

Propunerea legislativă privind modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 are ca obiect de reglementarea abrogarea alin. (5) al art.294 din Legea educaţiei naţionale, având ca scop eliminarea dispoziţiei privind transformarea automată a contractului de muncă pe perioadă determinată, contract încheiat între o universitate, în calitate de angajator, şi un asistent universitar, în calitate de angajat, în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, se subliniază în raportul întocmit în comisiile de specialitate.

‘Această reglementare (…) încalcă în mod vădit şi principiile Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, în sensul că obligă universitatea, în calitatea sa de angajator, să schimbe caracterul contractului de muncă încheiat pe o perioadă determinată în unul pe o perioadă nedeterminată fără organizarea unui concurs (…). Pe de altă parte, asigură o funcţionare mai eficientă a şcolilor doctorale, pentru că permite angajarea pe perioadă determinată a mai multor doctoranzi fără a se naşte obligaţia legală de a transforma caracterul contractului de muncă. Pentru toate aceste motive considerăm că dispoziţia legală actuală creează discriminare şi se impune abrogarea acesteia’, potrivit expunerii de motive.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks