Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, anunţă că a vizitat de curând şantierul Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila, cel mai mare proiect de infrastructură din România la acest moment, unde a constatat că lucrările sunt aproape gata, asfaltarea fiind în plină desfăşurare.
‘Am mers în vizită pe şantierul celui mai mare proiect de infrastructură al României, Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila. Podul peste Dunăre este aproape gata. Asfaltarea podului este în plină desfăşurare, iar zeci de muncitori lucrează pentru a preda lucrarea la termen. Odată încheiată această etapă, vor urma testele de rezistenţă şi finalizarea tuturor detaliilor la pod. Dacă totul se desfăşoară conform planului, deschiderea parţială a traficului ar putea avea loc curând. La final de an ar putea fi deschisă circulaţia şi pe restul drumului’, a scris Francisk Chiriac pe pagina sa de Facebook.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţa pe 15 martie 2023, pe pagina sa de Facebook, că stadiul fizic al lucrărilor la pod este de 93,4%, iar al lucrărilor la drumurile de legătură de 60%, stadiul fizic al întregului proiect fiind de 91,9%.
‘O echipă de experţi din cadrul CNAIR a fost la Brăila, pentru verificarea stadiilor lucrărilor la podului suspendat peste Dunăre şi la drumurile de legătură, conform prevederilor contractuale. Pentru finalizarea lucrărilor în termenul asumat, antreprenorul trebuie să-şi îmbunătăţească mobilizarea’, se menţiona în postarea CNAIR.
Instituţia mai preciza că la podul suspendat peste Dunăre au fost programate următoarele lucrări: hidroizolaţie; montare senzori monitorizare structurală; montare sisteme de scurgere a apelor în interiorul tablierului, iar la drumurile care vor face legătura cu podul următoarele lucrări: turnare mixtură asfaltică; amenajări terasamente; armare elevaţie; montaj grinzi prefabricate; armare placă de suprabetonare; cofrare placă; armare placă.
Antreprenorul lucrării ‘Pod Suspendat peste Dunăre’ este Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD, valoarea contractului fiind de 2,375 miliarde de lei cu TVA.
Lungimea podului este de 1.974 metri, din care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.
Lungimea drumului principal Brăila – Jijila este de 19,095 kilometri, iar lungimea drumului de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin este de 4,328 kilometri.