AcasăStiri generaleCîmpeanu:Fără un parteneriat între autorităţile locale, Ministerul Educaţiei şi MAI vom avea...

Cîmpeanu:Fără un parteneriat între autorităţile locale, Ministerul Educaţiei şi MAI vom avea în continuare probleme în şcoli

Fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, cu privire la incidentul de la un liceu din Capitală unde o profesoară a fost agresată de un elev cu un cuţit, că trebuie să existe precizări mai clare în ceea ce priveşte cadrul legal şi a punctat că fără un parteneriat între autorităţile locale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Interne vor exista în continuare probleme în şcoli.

‘Trebuie precizări mult mai clare la nivelul cadrului legal. Avem în lege şi vom avea în lege învăţământul general obligatoriu, pe baza acestui considerent, prin raportare la caracterul obligatoriu al învăţământului general elevii nu pot fi exmatriculaţi. Pe de altă parte, astfel de situaţii nu pot fi tolerate, astfel de situaţii generează pericole majore pentru elevi, cadre didactice, pentru funcţionarea şcolii. Avem legile educaţiei în Parlament, ele intră deja în dezbatere publică şi ar trebui să ne uităm mai atent la aceste prevederi pentru că printr-un ordin de ministru nu poţi modifica prevederile existente la nivelul unei legi’, a spus Cîmpeanu, despre incident.

Întrebat cum ar putea fi prevenite astfel de evenimente, fostul ministru al Educaţiei a subliniat importanţa consilierii şcolare.

‘În condiţiile în care după o perioadă dificilă pentru sistemele de educaţie din toată lumea, care au scos la iveală şi au amplificat probleme deja existente în orice stat, în condiţiile în care este nevoie de consiliere psihologică mai mult decât oricând, în condiţiile în care şcoala românească nu asigură numărul necesar şi calitatea serviciilor de consiliere acestea sunt rezultatele care trebuie să ne dea de gândit şi trebuie resurse pentru consiliere şcolară, doar în acest fel pot fi prevenite. Consiliere şcolară făcută în fiecare şcoală de către consilieri care trebuie să stea în fiecare şcoală, să cunoască mediul educaţional, să cunoască fiecare elev, să cunoască problemele fiecărui elev, să cunoască familiile, cadrele didactice’, a declarat fostul ministru al Educaţiei.

El a arătat că percheziţia persoanelor excede domeniului educaţiei.

‘Cred că sunt prevederi care trebuie consolidate la nivelul Ministerului de Interne’, a spus Cîmpeanu.

‘Nu cred că cineva îşi doreşte să facă închisori din şcolile româneşti, şcolile trebuie să fie deschise. Pe de altă parte, acest control trebuie să existe, partea de combatere a violenţei în şcoli, partea de siguranţă în şcoli trebuie să fie o preocupare. Nu vreau să intru în detalii. Sunt foarte multe măsuri despre care am mai vorbit de-a lungul vremii, dar aceste măsuri pot fi luate doar în parteneriat între autorităţi locale, care sunt deţinătoare ale sediilor şcolilor, între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Interne. Fără acest parteneriat vom avea în continuare probleme de siguranţă în şcoli, vom avea probleme cu traficul de droguri în şcoli, vom avea probleme cu violenţa în şcoli’, a adăugat fostul ministru al Educaţiei.

Sorin Câmpeanu a participat la ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, care a avut loc la ASE.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks