Câteva sute de fermieri din judeţul Tulcea, printre care şi apicultori, au participat, vineri după-amiază, la un protest organizat în punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din oraşul Isaccea şi au patrulat, timp de aproape o jumătate de oră, pe drumul care face legătura între vamă şi drumul european 87 Tulcea-Brăila.
Protestul iniţiat de Asociaţia fermierilor din judeţul Tulcea este cauzat de preţul mic al cerealelor, producătorii agricoli acuzând politica de sprijinire a Ucrainei de situaţia dificilă în care se află.
‘Suntem aici nu împotriva ucrainenilor sau a fermierilor ucraineni, ci pentru a ne apăra interesele, afacerile. Fermierii ucraineni sunt colegii noştri şi nu avem nimic cu dumnealor. Suntem aici pentru separarea produselor agricole în vămile româneşti, asigurarea trasabilităţii importurilor, activarea de urgenţă a măsurilor de salvgardare, reactivarea taxelor vamale, calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români şi suspendarea concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina’, a declarat, în timpul protestului, preşedintele Asociaţiei fermierilor din judeţul Tulcea, Romeo Lombardi.
În timpul acţiunii, producătorii agricoli au purtat pancarte cu mesaje de genul ‘Voi greşiţi, noi plătim’, ‘Nu vă bateţi joc de agricultorii români’, ‘Guvernanţi, nu uitaţi, pe fermieri îi îngenunchiaţi’, la protest participând atât agricultori, cât şi proprietari de afaceri în domeniu, primari, foşti parlamentari şi membri ai unor partide.
‘Noi azi suntem prezenţi aici în calitate de fermieri. Protestul nostru are oglindă la nivel naţional. Nu e nimic politic. Cu ce ne-a ajutat până acum politica? Stăm cu miile de tone de grâu în magazii şi nu avem cui să-l vindem. Portul este blocat, autostrada e blocată de mii de tiruri cu numere de Ucraina. Nu avem nimic cu ucraineni, dar nu ne omorâţi pe noi ca să-i ajutăm pe alţii’, a declarat, pentru AGERPRES, Liliana Marinescu, vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor Antreprenor a Uniunii Generale a Industriaşilor din România, consilier judeţean, preşedinte al filialei judeţene a Pro România.
Ea a menţionat că, pe plan politic, a semnalat în repetate rânduri autorităţilor naţionale situaţia agricultorilor.
‘Vrem să ajutăm Ucraina, iar Portul Constanţa Sud să fie dedicat special cerealelor din Ucraina, care să plece spre ţările partenere în mod tradiţional’, a afirmat fostul parlamentar PSD, Ion Bălan, proprietar al unor afaceri în agricultură.
Începutul protestului a fost marcat de momente tensionate, în condiţiile în care manifestaţii au vrut să ajungă până la intrarea în punctul de trecere a frontierei, însă jandarmii i-au atenţionat că deja au depăşit limitele prevăzute în autorizaţia obţinută pentru protest, aşa că participanţii au rămas până la limita stabilită de autorităţi.
La acţiune au participat şi apicultori.
‘Procesatorii români au preferat să cumpere miere din Ucraina la 6-7 lei, în condiţiile în care costul de producţie e de peste 12, 13 lei. Nu putem vinde atât de ieftin. Noi suntem obligaţi să asigurăm trasabilitatea produsului, dar cea care vine din import nu ştim de unde vine, cum au fost trataţi stupii. (…) Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ar trebui să acorde un sprijin pe familia de albine aşa cum au şi crescătorii de animale sau fermierii pe animal sau pe suprafeţele de hectar’, a precizat Cătălin Balaban, apicultor din Jurilovca, participant la protest.
Şeful Biroului vamal de frontieră Isaccea, Sorin Stavăr, a declarat că instituţia pe care o reprezintă înţelege nemulţumirile fermierilor români.
‘Ţinând cont de misiunea autorităţilor vamale stabilită la nivelul Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte protejarea intereselor financiare ale statelor membre precum şi în protejarea acestora de comerţul inechitabil, precizăm că Autoritatea Vamală Română susţine demersurile efectuate de Guvernul României pentru reintroducerea taxelor vamale la importul de produse agricole din Ucraina’, a afirmat şeful Biroului vamal de frontieră Isaccea, Sorin Stavăr.
Pentru a preveni apariţia unor evenimente nedorite, autorităţile au decis ca toate camioanele care tranzitează vama să fie parcate în afara oraşului Isaccea, dar şoferii ucraineni prezenţi în punctul de trecere a frontierei nu au criticat protestul agricultorilor români.
‘E normal protestul. Dacă o să fie un culoar aparte pentru noi, va fi bine. Eu sunt din Melitopol, oraş ocupat de ruşi de peste un an. Din februarie anul trecut nu am mai fost acasă. Sunt doar pe drumuri. Acolo e familia mea, eu lucrez în Ucraina şi ţin legătura cu familia mea pe telefon’, a declarat Igor V., şofer de camion din Ucraina.
De asemenea, Ivan Kozma, din Ismail, Ucraina, a menţionat că de aproape şase luni porturile dunărene Reni, Kilia, Ismail, Vîlkovo sunt pline de camioane care descarcă cereale pe nave pentru export.
‘Nu mai are niciun sens ca tirurile să vină până aici, să meargă pe drumuri, fiindcă transportul rutier e mai scump decât cel pe apă’, a spus Ivan Kozma.
În jurul orei 14,00, participanţii la protest au patrulat cu tractoarele timp de aproape o jumătate de oră pe drumul care face legătura între vamă şi drumul european 87 Tulcea-Brăila.
Potrivit organizatorilor, la protest au participat circa 130 de tractoare şi utileje şi aproape 400 de persoane. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)