Acasă55Cameră - Ora Guvernului/Miklos Zoltan (UDMR): Dezbaterea 'Ora Guvernului' pe tema finanţelor...

Cameră – Ora Guvernului/Miklos Zoltan (UDMR): Dezbaterea ‘Ora Guvernului’ pe tema finanţelor – prematură

Dezbaterea ‘Ora Guvernului’ pe tema finanţelor este una prematură, în condiţiile în care Legea responsabilităţii fiscal bugetare şi Legea finanţelor publice prevăd finele lunii iunie ca termen pentru analiza indicatorilor bugetari, a încasărilor şi a plăţilor la bugetul de stat, a declarat, marţi, deputatul UDMR Miklos Zoltan.

‘La Ora Guvernului’ de astăzi suntem invitaţi să dezbatem o temă de actualitate, dezbatere teoretic benefică pentru schimbul de idei, argumente şi contra-argumente între reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei. Dar ‘dezastru’ şi ‘îngrijorător’, fără cuantificări sau alte informaţii, arată intenţia reală a iniţiatorilor – o falsă dezbatere surdă de vocea logicii. UDMR se simte obligată să atenueze tenta politicianist-alarmistă a presupusului dezastru. Dezbaterea este prematură. Nu degeaba Legea responsabilităţii fiscal bugetare şi Legea finanţelor publice prevăd finele lunii iunie ca termen pentru analiza indicatorilor bugetari şi ai încasărilor şi a plăţilor la bugetul de stat. Abia atunci putem trage linie’, a afirmat deputatul UDMR, în plenul Camerei Deputaţilor, la ‘Ora Guvernului’.

Potrivit acestuia, ‘trebuie să conştientizăm cu toţii şi faptul că situaţia primului trimestru reflectă conjuncturi unice, cum ar fi plata ajutoarelor sociale către persoanele aflate într un grad ridicat de excluziune socială.

‘De asemenea, calificarea deficitului bugetar ca fiind îngrijorător este tot prematură, atunci când sustenabilizarea finanţelor publice prevăzută şi în PNRR este un proces în derulare, lucru binecunoscut colegilor din Opoziţie, parte a guvernării de atunci. Oare ar fi fost mai puţin îngrijorător dacă se implementa măsura ‘zero taxe pe salariul minim’, propusă de iniţiatorii dezbaterii de azi, şi a cărei consecinţă ar fi fost o majorare abruptă şi imediată a deficitului bugetar cu peste 5% din PIB. Cu siguranţă economia naţională prezintă semne de încetinire, ca urmare a crizelor prin care am trecut şi a inflaţiei mult peste nivelul stimulativ pentru investiţii şi dezvoltare. Tocmai de aceea misiunea noastră în calitate de decidenţi politici responsabili este să continuăm consolidarea bugetară prin eficientizarea activităţii de colectare şi limitarea cheltuielilor bugetare, dar prin măsuri raţionale, rezonabile, cu efecte pe termen lung, fără patimă şi titluri care îşi regăsesc mai degrabă locul în tabloide decât în sala de plen al legislativului’, a transmis deputatul UDMR.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks